Frankrijk 2014

Frankrijk 2014

deel 1

10 april 2014: van Boxtel naar Blegny 130 km.


Pas om 18:45 uur vertrekken we voor onze eerste reis van 2014. Een zoekgeraakt rijbewijs zorgt voor een vertraging van ruim drie uur maar gelukkig wordt deze gevonden en kunnen we toch nog vertrekken. Vandaag rijden we tot Blegny, een mooie camperplaats in de buurt van Luik bij de gelijknamige kolenmijn. Nog net met daglicht om 20:30 uur rijden we het grote terrein op waar gelukkig, in tegenstelling tot de berichten op de site, de poorten geopend zijn.


De camperplaats is gratis en voor € 2,00 kun je een munt kopen voor elektriciteit in de automaat of bij de receptie. De kolenmijn in Blegny is gesloten in 1980 en is sinds die tijd opengesteld als toeristische attractie.

11 april 2014: van Blegny naar Charmes 350 km


Het is mooi weer als we om 09:30 uur vertrekken. We zien de natuur op zijn mooist; mooie helgroene bomen en prachtige bloesem aan de fruitbomen, een schitterend gezicht. We tanken uiteraard goedkoop in Luxemburg en rijden via een lunchstop net na Thionville door naar Charmes, een camperplaats aan het kanaal van Vosges waar we lekker buiten in de zon genieten van het prachtige weer. Het is een drukke camperplaats, bijna alle plekken zijn bezet. Nadat we lekker buiten gegeten hebben verkennen we het rustige dorpje. 's Avonds koelt het af en brengen we de avond in de camper door.

12 april: van Charmes naar St. Paul de Varax 335 km


Als we opstaan is het prachtig weer, de mist boven het water in het kanaal zorgt voor een spectaculair uitzicht. We ontbijten buiten in het heerlijke ochtendzonnetje. We rijden helemaal binnendoor via Epinal, Reriremont, Vesoul, Besancon en Bourg en Bresse. We maken een stop bij de apotheek om medicijnen te halen voor de keelontsteking waar ik al dagen last van heb, op een of andere manier gaan Frankrijk en ik qua gezondheid niet zo goed samen.


Onderweg zorgt een groep van ruim 200 protesterende motorrijders voor oponthoud omdat zij de rotonde blokkeren en later langzaam rijdend, onder politiebegeleiding, hun weg vervolgen.


Om 17:00 uur checken we in op (ACSI) camping Domaines de la Dombes in St. Paul de Varax waar we hartelijk worden ontvangen. We mogen zelf een plaats uitzoeken. Het is een mooie camping, met ruime plaatsen, een zeer groot natuurzwembad (3000 m2), een avonturenpark met grote wildernisbaan en een langgerekt meer.


Na het eten maken we een lange wandeling rondom het meer en zien we in het meer de drijvende hutten liggen. Als je zo'n hut boekt krijg je bij de receptie zwemvesten. Deze zijn verplicht te dragen in de roeiboot waarmee je zelf naar je hut roeit. Het ontbijt wordt 's ochtends bezorgd.


Rondom het meer zijn er, verscholen in de natuur, prachtige boomhutten gebouwd. Ook deze zijn uiteraard te boeken. Het geheel is prachtig aangelegd.

13 april: St.Paul de Varax naar Bédoin 305 km

Het is frisjes buiten. We ontbijten binnen en rijden om 10:30 uur weg. Over kleine landweggetjes, tussen talloze meertjes genieten we van de prachtige natuur op; pril groen, veel bloeiende seringen en blauwe regen. Dit is het land van de duizend meren waar alle mogelijke soorten vogels komen vissen of uitrusten op de meren.


We doen boodschappen en tanken in Vilard les Dombes. We doorkruisen het drukke Lyon en rijden via Vienne een heel stuk parallel aan de Rhône. Het is zondag, dus redelijk rustig op de weg. Bij gebrek aan een goede parkeerplek lunchen we op een verlaten parkeerterrein van een winkelcentrum. Na Valence nemen we de afslag en rijden binnendoor via Crest en Nyons. Een prachtige route met weinig rotondes, door heuvels en bergen. Het waait flink. We zien onderweg veel lavendelvelden die nog niet in bloei staan en wijnranken waarvan de eerste blaadjes te voorschijn komen.


Om 17:00 uur checken we in op de camping Municipal in Bédoin. We krijgen een mooie ruime plek toegewezen op de eenvoudige, bosijke camping waar we nog enkele uren kunnen genieten van een heerlijk zonnetje en het gezang van de talrijke vogels.

We halen vers brood bij de bakker en lunchen op de camping.

Na de middag worden we uitgenodigd door een aardige Nederlander die al tientallen jaren op deze camping doorbrengt. Onder het genot van enkele glaasjes rosé komen we heel wat te weten over de omgeving en de schilderkunst (meneer is tekenleraar). Ondertussen steekt de mistral op en waait het behoorlijk. Gelukkig is de temperatuur goed zodat we nog lekker buiten kunnen blijven. Hierna is het tijd voor het bijwerken van het verslag, de camper poetsen en andere huishoudelijke karweitjes.

14 april: Bédoin


Rustdag! Het is markt in Bédoin en na het ontbijt gaan we via de achteruitgang van de camping op pad. Al snel bereiken we het begin van de markt. Het is een zeer grote markt waar het al een drukte van jewelste is. Veel kraampjes met regionale producten (worst, kaas, olijven, honing, jam etc), mooie Provençaalse tafelkleden en aardewerk, en uiteraard ook veel kleding. Zo nu en dan een artiest die de markt opluistert met mooie muziek. We eindigen het lange marktbezoek op een druk terras en drinken, ook al is het nog vroeg op de dag, een lekker pilsje en heerlijk wijntje. We kijken naar de mensen en genieten van de drukte om ons heen.

15 april: Bédoin


We vullen de dag met wandelen, lezen en simpelweg genieten!16 april: van Bédoin naar Sainte-Maxime 315 km


We willen vandaag via de Mont Ventoux naar Sault rijden. Als we bijna boven zijn blijkt dat we niet verder kunnen dan de top van de Mont Serein. De laatste vier kilometer tot de top van de Mont Ventoux is niet bereikbaar in verband met sneeuwval. Er zit niets anders op dan rechtsomkeer te maken en via Carpentras naar het zuiden af te zakken.


We rijden een mooie route door de bergen richting Abt en passeren prachtige dorpjes zoals Bonnieux, Lourmarin en Pertuis. Na Aix-en-Provence nemen we de route National tot Sainte-Maxime waar we inchecken op camping la Baumette (campingcheque). De ontvangst is allerhartelijkst, we krijgen een rondleiding over de kleine camping en zoeken een mooie zonnige plek uit. Ook is WiFi beschikbaar. Het sanitair is werkelijk schitterend en hebben we bijna geheel voor onszelf.

17 april: Sainte-Maxime


Na het ontbijt is het tijd om de voorraadkast aan te vullen. We lopen naar de grote supermarkt Carrefour die op slechts 300 meter van de camping ligt en kopen, naast de boodschappen, ook een nieuw koffiezetapparaat. De oude heeft helaas begeven en een Nederlander zonder koffie gaat niet lang goed.


Na de lunch gaan we naar het centrum van Sainte-Maxime, een wandeling van ongeveer drie kilometer. Vanaf de camping naar het centrum is een mooi fiets- en voetpad aangelegd naast de drukke weg. Het is gezellig druk in het centrum. We bekijken de leuke winkeltjes in de smalle straatjes en eindigen op een gezellig terras. Op het naastgelegen plein zijn tientallen, veelal ouderen aan het jeu de boulen. Leuk om dit gade te slaan.


De weg terug lijkt, waarschijnlijk door de glaasjes rosé, een stuk langer! We lopen nog even bij de Lidl binnen en na terugkomst op de camping eten we buiten een lekkere maaltijdsalade en genieten nog van een mooie avond.

18 april: Sainte-Maxime


Vandaag gaan we naar de markt. We lopen weer naar het centrum en komen al gauw tussen de vele marktkramen. Het is een gigantisch grote markt, voornamelijk met kleding, tassen en schoenen. Wel leuk om wat rond te kijken. Hierna gaan we nog even naar het centrum en bezoeken de gezellige winkelstraatjes. We sluiten ons bezoek af met een heerlijk ijsje, gemaakt in de vorm van een roos, die we opeten op een bankje op het gezellige jeu de boules plein.


De middag brengen we door met lezen, internetten en de nieuwe route uitstippelen voor morgen.