Noorwegen 2013 deel 2

Noorwegen 2013

deel 2

Van 20-06 tot en met 01-07: vakantie op Runde


Voor de vierde maal verblijven we nu op dit prachtige eiland. Runde is bekend als broedplaats van talrijke zeevogels. Vooral de papegaaiduikers zijn met ruim 100.000 paren een trekpleister voor vele vogelaars, fotografen en natuurliefhebbers. Maar ook de drieteenmeeuwen en jan-van-gents, zeearenden en grote jagers zijn ruim vertegenwoordigd. Het eiland is klein en telt slechts 150 inwoners, maar is voor mensen die houden van wandelen, natuur en fotograferen uitermate geschikt. Wij kwamen hier, vier jaar geleden, op onze allereerste reis bij toeval terecht en hebben ons hart hier verloren. Niet alleen door de overweldigende natuur maar vooral ook door de prettige sfeer en de aardige campinggasten die, net zoals wij, ieder jaar weer terugkeren naar dit kleine paradijsje. De kleine camping is eenvoudig maar sfeervol en wordt beheerd door Knut en Inguna, de gastvrije campingeigenaren. Ook dit jaar hebben we weer een prachtige plek gekregen en staan op de eerste rij, pal aan zee zodat we de hele dag uitzicht hebben op de kleine natuurwondertjes die zich afspelen op de rotsen op het strand. Ook nu zijn er piepkleine meeuwtjes die groot gebracht worden door hun vader en moeder. Er zijn drie eidereenden met in totaal 13 jongen, die meerdere malen per dag langskomen. En niet te vergeten de vele jonge scholeksters die door hun moeder wegwijs worden gemaakt om hun eten te zoeken tussen de rotsen als het eb is. En soms waagt er zich een zeearend aan onze kant van het eiland op zoek naar jonge meeuwen, zij worden met veel kabaal weggejaagd door alle meeuwen die samen een groot front vormen.


Om de papegaaiduikers en andere vogels te bewonderen moet je wel een hele wandeling maken. De eerste klim is vreselijk steil, daarna loop je door een vaak modderig pad door een heuvelig landschap naar de andere kant van het eiland. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de zee en de andere eilanden. Na een wandeling van ongeveer 45 minuten bereik je de andere kant van het eiland. De papegaaiduikers komen pas laat van zee, na 21:30 uur en rond dat tijdstip hebben zich al veel liefhebbers verzameld om het ongelooflijk schouwspel te bewonderen. Duizenden papegaaiduikers komen als een zwerm muggen terug van zee naar het eiland. De vogels lijken op kleine clowntjes, zij vliegen naar hun holen maar hebben vaak moeite met landen. Lukt de eerste landing niet dan maken ze een doorstart en proberen ze het even later opnieuw. Een koddig gezicht! Pas tegen middernacht wandelen we terug en kunnen we nog vaak genieten van een prachtige zonsondergang, het blijft hier immers 24 uur per dag licht. Een andere manier om de vogels te bewonderen is vanaf de boot; vanuit de haven kun je een vogelsafari maken. Deze boot "de Agila" vaart rond het eiland Runde en geeft een goed beeld van alle verschillende vogels en broedplaatsen vanaf zeeniveau, echt de moeite waard.We vullen de dagen met wandelen, genieten, lezen, fotograferen, papegaaiduikers bewonderen en heerlijke verse vis eten. Iedere dag weer vertrekken er gasten maar komen er ook weer nieuwe aan. Je verveelt je hier nooit, er is altijd wel wat te zien of te beleven. We maken mooie wandelingen in de prachtige natuur die het eiland biedt. Gerda en Jurgen zijn twee van onze lieve vrienden die al ruim 25 jaar op Runde komen. Gerda is de spil van de camping en zij weet alle gasten, oud of nieuw, met elkaar in contact te brengen. Haar man Jurgen, gaat iedere dag vissen en als er voldoende vis gevangen is kunnen alle gasten genieten van verse vis. We worden vele malen door Gerda en Jurgen uitgenodigd om te genieten van heerlijke etentjes. Gerda maakt haar, inmiddels beroemde, vissoep en met zijn allen genieten we hiervan. Onze oude vrienden Herbert en Thea, Gerda en Gert, Anneke en Dick zijn ook dit jaar weer aanwezig en we maken kennis met nieuwe vrienden, Christian en Ute, Herman en Anthonia, Carl en Josi en Detlev en Brigitte. Ongelooflijk wat een heerlijk gezelschap!


Het prachtige eiland Runde verveelt niet. Vanaf onze plaats kijken we uit op het rotsstrand. Een schouwspel van stormmeeuwtjes en veel jonge eidereenden. We zien hoe mooi, maar vaak ook hoe heel hard, de natuur is. Moeder meeuw bewaakt haar jongen als een leeuwin en jaagt iedere indringer met luid geschreeuw weg. Iedere dag zie je de jongen groeien en moeder meer afstand nemen.


We maken mooie wandelingen, soms met venijnige pittige klimmetjes. We ontmoeten hele kuddes schapen die zich overal op het eiland vrij mogen bewegen. Ook is er een groot vuur ter gelegenheid van de langste dag, waar alle inwoners en tijdelijke gasten zich omheen scharen.


We worden uitgenodigd voor gebakken vis en een paar dagen later maken we visballen. Steeds met 14 tot 22 personen aan tafel. Gezellig eten, drinken en praten en weer wat nieuwe Duitse woorden leren! Zondagavond eten we zalm. Gewoon brood met zalm, heel veel zalm. En heerlijke sausjes. Geweldig lekker. Ute heeft een heerlijk dessert gemaakt en met de nodige borreltjes wordt het laat, heel laat op onze laatste dag. Een mooie afsluiting van weer een mooie vakantie op Runde.