Noorwegen 2014

Noorwegen 2014

deel 1

Dag 1: 10 juni 2014 Boxtel - Bad Bentheim 185 km


We vertrekken om 15:00 uur voor onze vijfde reis naar het prachtige Noorwegen. Het is heerlijk weer, erg warm zelfs. We rijden vandaag niet ver, in Bad Bentheim overnachten we op de camperplaats am Schlosspark. ’s Avonds genieten we van een heerlijke schnitzel op het terras van restaurant Grafschafter Stube, aan de voet van de oude Burcht. Een aanrader!


Op de terugweg wil Henk wat foto’s maken van het leuke stadje maar merkt dat de camera kapot is. Dat is een flinke tegenvaller, we hebben een goed toestel nodig om al het moois onderweg vast te leggen. Morgen maar eerst op zoek naar een Mediamarkt!

Dag 2: 11 juni 2014 Bad Bentheim - Rendsburg 415 km


Om 9:15 uur vertrekken we naar Nordhorn naar de Mediamarkt waar we vriendelijk worden geholpen. Een los objectief blijkt duurder dan een gehele nieuwe camera dus de keuze is snel gemaakt. We mogen nog een voorspelling doen welke twee landen de finale gaan spelen en in de haast roepen we maar Duitsland-Nederland, totaal niet wetend of dat überhaupt mogelijk is. Enfin mochten we winnen krijgen we ons aankoopbedrag terug!


We willen vandaag tot Schacht-Audorf rijden, een camperplaats aan het Noord-Oostzee kanaal. Door de lange file onderweg komen we pas laat in de middag aan en is de camperplaats helemaal vol. Jammer! Dan maar doorrijden tot Rendsburg. We moeten even zoeken, ons navigatiesysteem stuurt ons verkeerd en net als we weer de stad uit willen rijden zien we de bekende bordjes die de stellplatz aankondigen. De camperplaats heeft ruime plekken en is gelegen in een prachtig aangelegd park.

Na het eten lopen we door het mooie park naar de Altstad. Het is zeker geen gezellige stad en de paar schitterende oude pandjes worden geflankeerd door lelijke moderne gebouwen. Jammer! Wel is Rendsburg bekend van de Rendsburger Hochbrücke, een tussen 1911 en 1913 gebouwde stalen spoorwegbrug over het Noord-Oostzeekanaal.Na de lange wandeling nemen we een heerlijke douche in het mooie sanitair gebouw van de camperplaats. (€ 0,50)

Dag 3: 12 juni 2014 Rendsburg - Hirtshals 440 km


We doen de laatste boodschappen bij de Lidl en rijden om 10:30 uur Rendsburg uit. Voor een leuke onderbreking stoppen we onderweg in Flensburg en bezoeken daar het grote winkelcentrum. We vullen de camper nog een keer met “goedkope” diesel en rijden Denemarken in, een lange mooi aangelegde snelweg door weilanden en groene heuvels. Het is nog steeds erg mooi weer.


Als we in Hirtshals aankomen rijden we meteen naar het strand waar we willen overnachten. Het stormt echter zo hard dat de camper staat te schudden. Buiten zitten is al helemaal geen optie, we worden compleet gezandstraald.


Dan maar naar de “officiële” camperplek van het dorp, vlakbij het station. Daar aangekomen zien we dat ze volop aan het verbouwen zijn en hierdoor zijn slechts enkele plekken beschikbaar. We parkeren de camper, verkennen het kleine stadje en de haven en kopen voor de zekerheid voor mij maar reistabletten.

Dag 4: 13 juni 2014 Hirtshals - Evje 75 km


We staan om 9:00 uur op en drinken, bij gebrek aan stroom, met de hand vol liefde gezette koffie. Er lijkt iets minder wind te zijn. De zon schijnt uitbundig. We tanken nog een keer, checken in bij Fjordline en gaan in de lange rij staan. De snelle catamaran Fjord Cat boot komt aan en we zien hoe talloze auto’s met en zonder caravan, motoren en campers, van boord worden gereden. Terwijl er nog gelost wordt rijden de eerste auto’s er al weer op. Henk heeft pech, in verband met onze hoogte (tot 4.10 m) moeten we achteruit er op rijden, op een heel krap plaatsje. Maar gelukkig is Henk een uitstekend chauffeur en na het inparkeren van de camper zijn we nog net op tijd boven om een goed plaatsje te bemachtigen aan het raam. Uitzicht op de horizon is voor mij echt noodzakelijk anders word ik hartstikke zeeziek!


Na ruim 2 uur zien we de Noorse kust met de typische mooie rode Noorse huisjes opdoemen en kunnen we even later al snel de boot verlaten. Gelukkig zonder problemen passeren we de douane en rijden meteen door naar de gezellige kleine SVR camping Oddestemmen in Evje waar we een mooie plaats vinden op het gras. Het is nog steeds prachtig weer, dus we kunnen nog de hele middag buiten genieten.


Deze camping wordt gerund door een Nederlandse man, die gespecialiseerd is in het slijpen van o.a. Noorse steensoorten. De vorige keer hebben we het geluk gehad om de slijperij te mogen bezichtigen en hebben we uitleg gekregen over het slijpen. Heel interessant. Ook is er een prachtige winkel annex receptie met een assortiment van zelfgemaakte sierraden met Noorse maar ook stenen uit andere landen. Prachtig en heel betaalbaar.


Omdat de afstand van de haven van Kristiansand tot aan de camping slechts 75 kilometer bedraagt is het een leuke plaats om op de heen en/of terugreis één of meerdere nachten door te brengen.

Dag 5: 14 juni 2014 Evje - Hovden 140 km


We slapen uit en ontbijten uitgebreid in het heerlijke zonnetje. We hebben geen haast. Ik bewonder de prachtige sieraden in de stenenwinkel en koop nog een mooie hanger (veldspagaat met rookkwarts) voor mijn collectie. Pas om 11:30 uur rijden we weg en vervolgen de E9 door het prachtige Setesdal. Onderweg stoppen we enkele malen op de mooi aangelegde parkeerplaatsen voor koffie en lunch. Al vroeg in de middag besluiten we te stoppen voor de overnachting om zo nog lang te kunnen genieten van het mooie weer. We stoppen bij een strandbad en parkeren de camper en zien de aardige buurtjes terug van de vorige camping. De camperplaats is gelegen aan een groot meer. Het strandbad is nog niet geopend en waarschijnlijk om deze reden hoeven we (nog) niets te betalen. Er zijn verder geen voorzieningen, wel gratis internet!


We genieten van de zon en al gauw moeten we een plaatsje in de schaduw zoeken. We maken nader kennis met onze Friese buren en hebben een leuke avond totdat de muggen ons komen plagen en ons dwingen om naar binnen te gaan.

Dag 6: 15 Juni 2014 Hovden - Gudvangen 290 km


Lekker buiten ontbijten! Wat een cadeautje dat het zo’n heerlijk weer is. Er komen twee vaders met hun kinderen terug van hun nachtelijke vistocht. Zij hebben de hele nacht gevist en bieden ons, en de buurtjes ieder twee grote vissen aan. Wat aardig! Even later komen zij terug en krijgen we ook rendiervlees uit de vriezer aangeboden. De wilde rendieren hebben zij enige maanden daarvoor in de bergen geschoten. Omdat het vlees sterk smaakt adviseren zij ons het vlees met kook room en uien klaar te maken. Mmmmm, ben erg benieuwd!


We rijden pas om 10:30 uur weg en vervolgen de E9. We klimmen en passeren Haukeli, een skioord gelegen in een prachtig kaal maanlandschap. Als we weer afdalen zien we weer enige begroeiing in de vorm van dunne berkenboompjes. We passeren veel jonge mensen die trainen op langlaufskeelers. Ziet er erg vermoeiend uit. Er ligt nog heel veel sneeuw in de bergen. We rijden langs het plateau van de Hardangervidda, rechts de 1200 meter hoge bergen, links een wild stromende rivier. In het ontoegankelijk gebied van de Hardangervidda leven duizenden rendieren die in de zomer vergezeld worden door vele kuddes schappen en geiten.


We stoppen bij de Twinfossen, een mooie duo waterval die veel toeristen dwingt tot een foto stop. De route is prachtig, we nemen weg 13 tot aan Odda, de hoofdstad van het district Hardanger, waar we aan het langgerekte fjord lekker buiten picknicken.

Na de middagstop vervolgen we de prachtige weg langs Sørfjorden, een lust voor het oog. Langs de kant zien we heel veel fruitbomen maar het is nog te vroeg in het seizoen om daar de vruchten van te kunnen proeven.


We stoppen bij de veerboot, maar omdat op zondag de afvaarten beperkt zijn en we nog lang moeten wachten voor de volgende veerboot komt, besluiten we door te rijden naar de 8 km lange tunnel die uitkomt op de nieuwe hangbrug. Een goede keuze! Meteen na de rit over de prachtige brug duik je weer een tunnel in waar we tot onze verbazing op een rotonde uitkomen, die ons dwingt om onverwacht een bestemming te kiezen. Help, navigatie werkt niet in de tunnel…….. extra rondje gemaakt en op de (goede) gok de bestemming Voss aangehouden. Pfft. Moet niet gekker worden, een rotonde midden in de tunnel! Wel schitterend gemaakt

Via Voss en Vinje rijden we door tot Gudvangen waar we morgen de cruise willen maken naar Kaupanger. We verkennen het haventje en zien dat we nog mee kunnen met de laatste boot naar Flåm. Zeker zo mooi, deze bestemming. We moeten in een split second beslissen want de boot staat op punt van vertrek. Aangezien er bijna geen passagiers zijn en dat we morgen het risico lopen dat er weer bussen vol toeristen meegaan besluiten we nu mee te gaan. Een goede keus, slechts in totaal 6 passagiers en onze camper gaan aan boord, heerlijk rustig!


We eten een wafel om de honger te stillen en bekijken de mooie tocht vanaf het dek, heerlijk in het zonnetje. Het is een spectaculaire tocht, tussen steile rotswanden met duizelingwekkende watervallen. Het


Næroyfjord staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco en dit is ook volkomen terecht.


Na de ruim twee uur durende boottocht komen we aan in het toeristisch dorpje Flåm waar we nog even wat souvenirwinkeltjes bezoeken en voor mij een mooi vest kopen.


Het is inmiddels laat en we rijden door de tunnel terug richting Gudvangen waar we op een mooie parkeerplaats stoppen voor de overnachting. Henk maakt het rendiervlees klaar, met uien en kook room en eerlijk is eerlijk, het smaakt geweldig!

Dag 7: 16 juni 2014 Gudvangen - stukje boven Skei 200km


Wederom een stralende dag! Ondanks het kabaal van het wild stromende riviertje hebben we heerlijk geslapen. Vandaag staat wederom een prachtige route op het programma. Op weg 13 klimmen we via heel veel haarspeldbochten tot aan het dak van de wereld. We zien prachtige bevroren meertjes, veel sneeuw, watervallen, werkelijk ongelooflijk mooi. We zien mensen langlaufen op de besneeuwde hellingen, vreemd gezicht zo midden in de zomer.

Op 1150 meter hoogte stoppen we en genieten we van een met liefde gezet kopje koffie, uitkijkend op de besneeuwde bergen. Wauw, ieder jaar weer opnieuw is deze tocht genieten met een hoofdletter G!

Na de afdaling rijden we het stadje Vik in om vervolgens via een hele smalle weg naar de veerboot van Vangsnes te rijden. Deze overtocht is ook altijd bijzonder, je rijdt de veerboot op en als we bij eerste stop Hella arriveren moet je de veerboot afrijden, een rondje rijden en dan weer de veerboot oprijden voor de overtocht naar Dragsvik. Apart! We vervolgen weg 13 en klimmen hoger en hoger. Een werkelijk schitterende tocht. We stoppen bij een stroomversnelling waar een gigantisch hoeveelheid water door de smalle doorgang wordt geperst. Er is een ijzeren brug over de stroomversnelling gebouwd zodat je van heel dichtbij dit indrukwekkende schouwspel kunt ervaren. Prachtig!


We rijden verder naar Skei en even ten noorden van Skei vinden we ons mooie overnachtingsplekje van de afgelopen jaren. Langs de snelweg E39, net nadat het riviertje van rechts naar links onder de weg doorloopt, ligt een groene weide langs diezelfde rivier, vaak bewoond door schapen en geiten, aan beide kanten geflankeerd door hele hoge bergen. Het is een prachtige plek om te overnachten. Enige nadeel is dat de zon al vroeg achter de hoge bergen verdwijnt.


We zijn vandaag de enige en we besluiten met water uit de rivier de camper te wassen. Een leuk karweitje en de camper knapt er erg van op!’s Avonds bakt Henk de twee vissen in de aluminiumfolie op de barbecue. Ze smaken voortreffelijk!


Dag 8: 17 juni 2014 E 39 stukje boven Skei - Runde 240 km


Voor de eerste keer in deze vakantie is het bewolkt. Het was ook erg koud vannacht. We vervolgen de E39 en nemen na ongeveer 30 km de veerboot Anda - Lote. Henk moet hard op de rem voor een overstekend schaap. Blijft altijd opletten op de wegen, want even later komt ons een hele kudde koeien tegemoet, en dat op de snelweg!


In Folkestad nemen we wederom de veerboot, ditmaal naar Volda en rijden via in totaal 6 tunnels, 5 bruggen en 1 dam naar het mooie eiland Runde. De laatste twee bruggen zijn enkelbaans, blijft apart!


We rijden het voor ons zo vertrouwde eiland op en worden begroet door Christian, die tijdens de drukke weken de eigenaar meehelpt. Hij heeft een mooi plaatsje voor ons, pal aan de zee. We begroeten onze Duitse vrienden Gerda en Jürgen en onze Nederlandse vrienden Herbert en Thea. Wat leuk dat ook nu weer vele bekenden aanwezig zijn! We drinken een welkomstborreltje en praten weer als vertrouwd, alsof er geen jaar tussen heeft gezeten. Het weer is somber en triest, jammer na al dat mooie weer van de afgelopen week. Maar vakantie op Runde voelt als thuiskomen, heerlijk!