Noorwegen 2014 deel 2

Noorwegen 2014

deel 2

Dag 9 t/m 22 Runde


Tja Runde, wat kun je hier nog over vertellen? Toen we hier vijf jaar geleden bij toeval kwamen heeft het ons meteen geraakt. Runde ligt aan de westkust van Noorwegen, iets ten zuidwesten van Ålesund. Het is geen groot eiland, er wonen maar 96 inwoners maar wel 600.000 broedvogels die door de unieke ligging jaarlijks terugkeren naar dit prachtige eiland. Hier besef je dat een mens niet veel nodig heeft om te genieten. Hier leert een mens onthaasten.


De wandelaars maken mooie wandelingen in de prachtige natuur, de vogelaars en fotografen maken de pittige tocht naar de andere kant van het eiland om alle verschillende vogels te bestuderen en/of te fotograferen.

De camping heeft mooie plaatsen pal aan zee waar eb en vloed het uitzicht voortdurend beïnvloeden. Vanaf je plek aan zee kun je de hele dag het schouwspel zien van de prachtige, vaak harde natuur. Je ziet de jonge meeuwtjes, kwikstaartjes, eidereenden voor je neus opgroeien. Soms verdwijnt er zo’n schattig eendje in de bek van een mantelmeeuw, afschuwelijk om te zien. Je kan dan alleen maar hopen dat moedereend de rest van haar jonkies mag behouden!


Veel natuurliefhebbers komen speciaal voor de papegaaiduikers, die met 100.000 stuks ruim aanwezig zijn. Het zijn vrij tamme en koddige vogels, net clowntjes. Om deze papegaaiduikers te zien moet je wel een pittige wandeling maken naar de andere kant van het eiland, maar de beloning is de zware inspanning meer dan waard.


Ook de zeearenden, Jan van Genten, Noordse stormvogels, Grote Jagers, Alken, (Kuif)aalscholvers, zeekoeten, en vier soorten meeuwen zijn hier in grote getale aanwezig.


Voor degenen die de klim niet kunnen maken is er een mogelijkheid om de vogels vanaf de zee te zien. Een boottocht voert je, met respect voor de vogels, op gepaste afstand, rond het eiland langs alle mooie broedplaatsen.


De mensen die Runde bezoeken zijn ook allemaal heel bijzondere, aardige mensen. Ik weet niet wat er in het water wordt gedaan maar de meeste mensen komen ieder jaar weer terug, het is zo’n bijzondere plek! Na enige dagen komen Anneke en Dick, die we al enige malen op Runde hebben getroffen en ook Brigitte en Detlev komen weer enige dagen langs.


Kijk voor meer informatie op www.Runde.nl of www.insel-runde.de

Wij hebben ruim twee weken genoten van al dit moois. Onze Duitse vrienden Gerda en Jürgen nodigen vaak mensen uit om gezamenlijk te genieten van heerlijke etentjes. Jürgen vangt de vis en nadat hij samen met Gerda de vis gefileerd heeft, delen zij de heerlijke vis met de campinggasten. Bij een grote vangst maken we met zijn allen vissoep naar het recept van Gerda, inmiddels overal beroemd! Ook eten we gebakken vis, verse zalm, appelbeignets en alles is schandalig lekker!


Henk gaat een keer mee met de boot om samen met Jürgen op volle zee te vissen. Hij komt heel enthousiast terug met een flinke vangst. Gerda leert hem om de vis te fileren en voilà, een nieuwe hobby is geboren en zorgt dat alle ochtenden van de rest van ons verblijf gevuld worden met het vissen.


We maken lange wandelingen, klimmen een paar keer omhoog naar de papegaaiduikers, fotograferen de prachtige natuur, eten gebak in het Miljø-center, kijken gezamenlijk in de gezellige keuken naar de prestaties van het Nederlandse en Duitse voetbalteam, bezoeken het naastgelegen eiland, voeren leuke en interessante gesprekken en delen met andere campinggasten hun ervaringen over Noorwegen. Ik zie prachtige foto’s van Noord-Noorwegen, een Nationaalpark helemaal bovenin tussen de Noordkaap en de Russische grens. Schitterend!


Ik zou heel graag nog een keer de reis naar het Noorden willen maken, de natuur daar is zo prachtig. Stil, onherbergzaam, kaal, ontroerend mooi!