Noorwegen 2015 deel 3

Noorwegen 2015

deel 3

Dag 21 Berlevag -  weg 98 iets boven Tana Bru 215 km


De camping in Berlevag wordt gerund door een Zwitsers echtpaar. Alle faciliteiten, receptie, huiskamer, ontbijtzaal, twee pensionkamers, douches en toiletten bevinden zich in één gebouw. Heel praktisch maar vooral erg gezellig. Het sanitair is ruim en superschoon. Het is een kleine camping, op loopafstand van het dorp en pal voor de camping komen de Hurtigruten aan.

Na een heerlijke douche en het vullen en legen van de camper nemen we afscheid van de hartelijke campingeigenaar en gaan we op weg naar Båtsfjord.

We stoppen onderweg bij handelhuis/museum/café/winkel/bakkerij/postkantoor Kongsfjord omdat ze daar, volgens een tip van Brigitte en Detlev, heerlijke wafels hebben. Omdat het vandaag onze trouwdag is (alweer 32 jaar!) trakteren wij hen op koffie en wafels. We worden hartelijk ontvangen door de vriendelijke eigenaar en kijken onze ogen uit naar alle spullen die daar uitgestald staan. Oude en nieuwe spullen, snuisterijen, leuke schilden, je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft het! We drinken koffie en eten heerlijke Noorse wafels, met room en jam. De tweede kop koffie is gratis!  Voor degenen die hier langs komen, maak hier vooral een stop! Je kunt het pand niet missen, je komt er langs!

Na dit leuke bezoek rijden we nog een stukje mee en laten Brigitte en Detlev ons zien waar de prachtige vogels zitten die wij op hun foto’s hebben gezien. Wij zien o.a. de bijzondere kemphaan en ijseendjes. De namen van de andere vogels moeten we thuis opzoeken of aan onze vriend en vogelkenner Jan vragen.

We nemen afscheid en gaan op weg naar Båtsfjord. De weg er naar toe is werkelijk fantastisch; weidse vergezichten over het heuvellandschap met veel sneeuw en bevroren meertjes. We kopen brood en lunchen in Båtsfjord en rijden dan weer dezelfde weg terug naar Tana Bru en kunnen voor de tweede maal al het moois aanschouwen. We zien veel verlaten sneeuwscooters langs de weg, een raar gezicht. Helaas is het nu nevelig en worden de kleuren grijs en grauw, alleen de lage berkenboompjes langs de berm zijn frisgroen.

We komen aan in Tana Bru en steken de Tana over via de eenpersoonsbrug. Even later rijden we noordwaarts aan de andere kant van de Tana. Omdat er geen brug of veerpont is rijd je echt tientallen kilometers om. Even later vinden we een mooie parkeerplaats voor de overnachting waar we Brigitte en Detlev nog even treffen.

Samen met nog een Deense en Finse camper brengen we de nacht op de parkeerplaats door. We maken een grove planning voor de terugreis en het blijkt dat we nog ruim 2000 kilometer van Runde verwijderd zijn! De hele avond valt de regen met bakken uit de hemel.

Dag 22 Weg 98 iets boven Tana Bru - Lakselv


We moeten de plannen bijstellen! We kregen een smsje van onze Duitse vrienden die al in Meham zijn dat het erg slecht weer is, storm en regen. We bekijken de weersvooruitzichten voor de drie geplande varianten (Gamvik, Kjollefjord en Gjesvaer) en bij alle drie de bestemmingen wordt het de komende dagen bar en boos, er woedt een flinke storm. We hebben van de week al zo’n verschrikkelijke wind gehad waardoor Henk amper de camper op de weg kon houden dus we gaan de ellende niet opzoeken. Jammer, maar het is niet anders. Moeten we toch nog een ander keertje terug :-)

We zijn niet voor één gat te vangen en hebben gelukkig nog een leuke variant, via Lapland naar Midden Zweden en dan weer terug naar Noorwegen. Deze tip hebben we vorige week van Albert en Esther gehad dus deze route werken we nu uit.

We besluiten tot Lakselv te rijden, daar het laatste weerbericht te bekijken en dan de definitieve keuze te maken. We rijden verder op de 98, een vreselijke hobbelige en slechte weg. Er zijn wegwerkzaamheden, 6 kilometer lang omdat ze een nieuwe weg aan  het aanleggen zijn. Dat is ook hard nodig. We rijden met een slakkengang proberen de kuilen en gaten te ontwijken en komen daarna op de weg die al klaar is en die ons over het prachtige Ifjordfjellet voert. We zien honderden rendieren en ook de eerste kalfjes. Wat zijn ze schattig!

Na de afslag van Ifjord wordt de 98 weer slecht maar dit wordt gecompenseerd met het prachtig uitzicht op de kale hoogvlakte, bevroren meertjes, sneeuwresten en veel riviertjes. We stoppen bij de Silver Canyon en wandelen naar de snelstromende rivier. De vogels laten zich wel horen maar niet fotograferen, ze zijn veel te snel (of wij te langzaam?)!

Als we weer verder rijden zien we in de berm twee voor ons bijzondere vogels, een paartje moerassneeuwhoenen, schitterend! Even later zien we een grote vos, met een gevangen prooi in zijn bek het bos in rennen. Daarna zien we nog een vosje de weg oversteken. Gelukkig kunnen we deze wel fotograferen. Al met al een prachtige rit!

In Lakselv doen we even wat boodschappen en we overnachten op een mooie parkeerplaats 5 km ten noorden van Lakselv, met schitterend uitzicht op het Porsangenfjord, het op drie na grootste fjord van Noorwegen.


Dag 23 Lakselv - 8 km voor Finse grens 260 km


We slapen een gat in de dag! De hele nacht heeft de harde wind tegen de camper gebeukt. Het weerbericht is onveranderd dus we vertrekken richting Karasjok. De weersvoorspellingen zijn voor dit gebied een stuk beter, veel minder wind en aangenamere temperaturen. We komen veel campers tegen, tenslotte rijden we nu op de E6, de Noordkaaproute. Ongelooflijk hoe snel de natuur verandert, we zien weer hogere bomen en de naaldbomen komen weer terug in het landschap. We hebben lol in het vogels spotten en proberen ze terug te zoeken in het vogelboek. Vanmorgen zat er aan het water een prachtig, voor ons onbekend vogeltje, met lange rode pootjes.

We passeren Karasjok, hoofdstad van Lapland, met zijn vele Samenrestaurants en musea, maar we slaan deze stad over omdat we in Jokkmok het Samenmuseum willen gaan bezoeken.

We rijden over de weg 92 verder door uitgestrekte bossen en duinen, mooi! We nemen de afslag naar weg 93 en maken een stop in Kautokeino. We bezoeken Juhls Silvergallery, een kunstcentrum in een architectonisch gezien bijzonder gebouw. Binnen is het schitterend ingericht en kun je schilderijen, perzische tapijten, prachtige lampen, aparte kleding en uiteraard een grote collectie zilveren sierraden kopen.

We overnachten 8 km voor de Finse grens op een mooi parkeerterrein.

Dag 24 8 km voor Finse grens - Piiljarvi 260 km


Het is erg fris als we opstaan. Om 10.00 gaan we op pad en op zoek naar een benzinestation, want het lampje brandt! We tanken net over de grens in Finland en zien onderweg al meteen weer de eerste rendieren. We rijden door het nationaal park in een zeer bosrijk gebied. De talrijke bossen worden afgewisseld met riviertjes, meren en toendra’s.

’s Middags vinden we een prachtige overnachtingsplek aan het water, met uitzicht op twee bruggen.

’s Avonds maken we nog een heerlijke wandeling in het nabijgelegen natuurgebied.

Dag 25 Piiljarvi - Jokkmok 175 km


Bij gebrek aan brood ontbijten we met een heerlijk beschuitje. De zon schijnt en voor het eerst sinds lange tijd, voelt het aangenaam in de camper.

We rijden naar Gällivare naar de Dollarstore, een tip van Albert en Ester. Als ik deze winkel zou moeten omschrijven lijkt het op een kruising van Action en Xenos, een prachtige winkel!

We kopen o.a. wat anti-muggenartikelen want we rijden nu door Zweden en daar zouden wel eens heel veel muggen kunnen zitten!

Bij de Coop doen we wat boodschappen zodat de lege kastjes weer wat bijgevuld worden. We zien onderweg heel wat oldtimers. Heel veel Noren en Zweden rijden in het weekend met hun prachtig gepoetste oldtimers rond, leuk!

We passeren drie waterkrachtcentrales. Het is de hele dag al erg lastig om parkeerplaatsen te vinden. Vanmiddag voor de lunch was het al erg moeilijk en nu duurt het ook lang voordat we een overnachtingsplek vinden. Ik denk dat het per provincie verschilt, maar je zou denken dat aan de drukke E45 (de wildernisroute en voor velen dé weg naar de Noordkaap) dat er wat meer stopgelegenheden zijn.

Net voor Jokkmok lukt het ons dan toch om een mooie plek te bemachtigen, uiteraard weer aan het water. Helaas kunnen we niet naar buiten want de camper wordt aangevallen door honderden muggen en knutjes. Dus helaas geen wandeling vanavond maar verplicht binnen zitten!

Dag 26 Jokkmok - Piteälven 110 km


Al vroeg op pad. Volgens alweer een tip van Albert en Esther gaan we op zoek naar Team Sportia, een sportwinkel die de ideale outdoor broeken verkoopt tegen “schappelijke” prijzen. We vinden de winkel in de hoofdstraat  en worden prettig geholpen. We kopen ieder een broek en een mooi wind/waterdicht jack en nog een vest voor Henk. Nou we kunnen vooruit want, zoals de Noren zeggen” er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding”

Hierna brengen we een bezoek aan het, iets verder op gelegen, Samenmuseum. Een aanrader. Met een Nederlandse handleiding in de hand bezoeken we zaal na zaal. We zien de geschiedenis van de Samen, hun leefwijze, hun manier van jagen, de klederdracht etc etc. Het is niet alleen interessant maar ook heel leerzaam. We zien alle vogelsoorten en diersoorten die in Lapland voorkomen. Ook zien we de uitwerpselen van de dieren zodat je, als je in het bos loopt, kunt herkennen welke dieren hier leven. Prachtig. En wat wisten de mensen vroeger al veel, als je ziet hoe hun gereedschap werd gemaakt en hun skis. En hoe zij hun hutten inrichtten en hun lichaam beschermden tegen vaak barre omstandigheden. Knap!

We lunchen aan de Poolcirkel, de tweede keer dat we deze passeren en we zullen dit nog twee maal doen! De bossen veranderen iets, tussen de vele bomen zien we zwerfkeien en rotsen maar de uitgestrekte bossen beginnen wel te vervelen. Terwijl ik dit op schrijf besef ik hoe ondankbaar dit moet overkomen maar degenen die de E 45 hebben gereden zullen begrijpen wat ik bedoel en dit ook beamen. We stoppen al vroeg in Moskenes, bij de Fjusselforsen. Een wild stromende rivier, de Piteälven. Eén kant van de brug is alleen rastplaats en bedoeld voor een korte stop. Hier zijn toiletten en is de mogelijkheid om te legen en vullen. Aan de andere kant van de brug zijn er aan de rand van de oever, verscholen in het bos, schitterende privé-kampeerplaatsen mét vuurplaats! We installeren ons en genieten van deze uitzonderlijke plek en het kabaal van de woeste rivier. Henk steekt de barbecue aan en in het zonnetje, met een biertje erbij, genieten we van een heerlijke avond. Deze plek krijgt van ons een hele dikke 10! Het blijft nog lang heerlijk weer maar als de zon achter de bomen verdwijnt wordt het fris en gaan we naar binnen.

Dag 27 Piteälven - Poolcirkel ten noorden van Jäkkvik 245 km


We rijden weer over de E 45. Er zijn op deze weg, zoals al eerder gezegd, niet veel parkeerplekken maar als ze er zijn worden ze goed aangekondigd en hebben ze ook meestal alle voorzieningen. Tot nu toe staan we bijna iedere nacht vrij. We hebben slechts twee maal een camping gehad (Varnemo en Berlevag) en eenmaal een camper/camping in Stockholm. We vinden het heerlijk en een uitdaging om iedere dag een mooie plek te vinden. Het is ons altijd gelukt, de ene keer wat mooier dan de andere maar we zijn tot nu toe dik tevreden.

We  doen boodschappen in Arvidsjaur en hierna verlaten de E 45  om weg 95 te nemen, de Silvervägen. We zien veel rendieren en opeens ziet Henk een eland in de bossen. Ik ren de camper uit en zie de eland, verscholen in de bossen. Hij blijft staan en kijkt me aan maar er zitten zoveel takken en bomen tussen ons dat het me niet lukt om een foto te maken. Jammer! Maar wat een schitterend beest!

We rijden verder en zien de besneeuwde bergtoppen verschijnen, eindelijk! Noorwegen, we komen er weer aan! We stoppen op de parkeerplaats van de Poolcirkel voor de overnachting en slapen weer boven de Poolcirkel! Morgen zullen we Noorwegen weer binnenrijden.

Dag 28 Poolcirkel ten noorden van Jäkkvik - ergens op de E6 225 km


We vullen en legen de camper en gaan om 10:00 uur op weg naar de Noorse grens. Het is 8 graden maar dankzij het heerlijke zonnetje voelt het erg aangenaam. In de verte zien we al de prachtige besneeuwde bergtoppen. De route is prachtig, we zien honderden rendieren, ditmaal met heel veel kalfjes. De kleintjes zijn zó schattig met hun kromme pootjes. De route is werkelijk schitterend en tot aan de Noorse grens komen we nog 3 mooie parkeerplaatsen tegen waar je mooi kunt overnachten. We rijden over de grens (wéér geen controle te zien!) en de smalle weg 77 voert ons hoger en hoger. We moeten dringend tanken, het lampje brandt. De laatste twee benzinestations  in Zweden waren van bedenkelijk niveau en zijn we daarom voorbijgereden. We laten de navigatie de dichtstbijzijnde benzinepomp zoeken. We rijden door het Junkerdal, links en rechts van ons hoge bergen en recht voor ons mooie besneeuwde bergen. Even over de grens vinden we een pompstation waar we de tank met een, voor Noorwegen, schappelijke prijs volgooien.

We rijden over de drukke E6 verder over de hoogvlakte, er ligt nog veel sneeuw. We passeren voor de vierde maal de Poolcirkel, en in tegenstelling tot de twee laatste plekken is dit een druk bezochte plek. Het ligt prachtig in de sneeuw en we nemen dan ook de tijd om hier rond te wandelen en foto’s te nemen.

Vanaf nu zal de zon weer ‘s nachts eventjes ondergaan, maar het blijft de hele nacht licht.

Hierna rijden we verder over dit magische landschap, links en rechts van de weg sneeuw, lage berkenboompjes, kleine stroompjes. Mijn dag kan niet meer stuk!

Weer even later rijden we door een soort Zwitsers landschap, groene weiden en naaldbomen, alleen de koeien ontbreken.

Na de boodschappen in Mo I Rana vinden we een mooie parkeerplaats aan de drukke E6, echter voor het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen geven we een dikke tien! Het is prachtig weer. Henk bakt pannenkoeken met spek en we kunnen daarna nog lang van de zon en het prachtige uitzicht genieten.