Frankrijk 2016

Frankrijk 2016

deel 1

Dag 1  11 april              2016 Boxtel - Pont-a-Mousson 410 km


Acute rugproblemen van manlief zorgen er voor dat we 4 dagen dagen later dan gepland vertrekken voor onze korte vakantie naar Zuid Frankrijk.

We willen op zoek naar het mooie weer en stoppen gewoon wat vaker dan normaal om de rug wat beweging te kunnen geven. Dat vindt Japie, onze grijze roodstaartpapegaai die ons weer vergezelt, helemaal niet erg want elke stop mag hij ook even een frisse snavel halen.

Voordat we echt op pad gaan wegen we nog even de volgepakte camper en constateren gelukkig dat we binnen de grenzen blijven. Heeft het kritisch bekijken van alle spullen die we meenemen toch nut gehad!

De natuur is prachtig, de bomen krijgen blad en alles kleurt mooi groen.

We stoppen uiteraard in Luxemburg voor de tankstop maar we krijgen echt het idee dat we hier bedonderd worden. De stand van het aantal liters kan niet kloppen, simpelweg omdat onze tank niet zoveel inhoud heeft.

Vreemde zaak en zo wordt het onbedoeld toch nog duurder dan verwacht.

We rijden door naar de camperplaats in Pont a Mousson, waar we een van de laatste plekjes innemen. We hebben hier al eerder overnacht. Het is een mooie plek gelegen aan de haven en met uitzicht over de Moezel.

We betalen € 9,50  in het havenkantoor en wandelen nog een rondje op het druk bezette terrein.

We hebben nog een leuk gesprek met onze Franse buren uit Arles die op weg zijn naar Nederland, onder meer om de Keukenhof te bezoeken.

Wel apart, want wij zijn juist op weg naar Arles ☺

Dag 2  12 april 2016 Pont-a-Mousson - La Chapelle de Quinchay 435 km


Het was een erg koude nacht maar als we opstaan is het prachtig zonnig weer. We verlaten de mooie plek, stellen de navigatie in op "geen tolwegen". Het eerste stuk is nog snelweg maar heerlijk rustig en weinig verkeer. De N57 voert ons door een afwisselend landschap, dan weer glooiende heuvels dan weer heldergroene velden.

Bij Vesoul nemen we de afslag en bevinden we ons al gauw tussen ontelbare wijngaarden. Het laatste stuk van de dag stuiten we op veel wegversperringen zodat we van omleiding naar omleiding rijden wat voor wat oponthoud zorgt.

Tegen 17:00 uur arriveren we in het dorp La Chapelle de Quinchay en parkeren we de camper op het plein voor de VVV. Zolang het VVV open is mag je als camperaar gebruik maken van het sanitair in het gebouwtje. Zelden zo’n schoon en mooi sanitair gezien en dat op een gratis camperplaats!

De in de camperapp vaak genoemde en geroemde pizzakar staat er zodat ons diner voor vanavond al vast staat.

De plaatsen op de camperplaats zijn erg schuin zodat je echt wel je blokken nodig hebt. Het duurt niet lang of uit de gitzwarte lucht valt een stortbui en het blijft de hele avond regenen. Wel gezellig hoor. We eten inderdaad een heerlijke pizza en na een rustige avond gaan we weer op tijd slapen.

Dag 3  13 april 2016 La Chapelle de Quinchay - Tarascon 325 km


Als we om 9:30 uur wegrijden realiseer ik me dat ik vergeten ben om een foto te maken van deze mooie camperplaats. Goede reden om nog eens terug te gaan☺

We vervolgen onze weg binnendoor. Doordat we veel steden doorkruisen hebben we ook veel rotondes. Bij Lyon gaan we de gratis tolweg op en bij Vienne verlaten we deze weg weer en nemen weer de route National. Dit stuk van de route is prachtig, we rijden langs de Rhône. We passeren Tain de l’Hermitage. Aan de overkant van de brug ligt Tournon, een plaats die we op onze allereerste camperreis bezocht hebben. We doen wat boodschappen onderweg bij de grote supermarkt van Leclerc, een altijd leuke onderbreking. Door een afwisselend landschap rijden we naar onze eindbestemming van vandaag, Camping Saint Gabriel in Tarascon.

We worden allerhartelijkst ontvangen op de kleine, nog rustige ACSI camping. De vriendelijke eigenaresse geeft een kleine rondleiding en als we ons goed en wel geïnstalleerd hebben barst er een onweersbui los.


Dag 4  14 april 2016 Tarascon


Het is heerlijk weer, het zonnetje schijnt en we ontbijten buiten.

Henk haalt onze nieuwe elektrische vouwfietsen uit de garage van de camper. Arles staat vandaag op het programma, een mooie afstand om ze uit te gaan proberen. De aardige mevrouw van de camping heeft ons een kleine kaart gegeven met de fietsroutes. We rijden over kleine rustige landweggetjes ongeveer 12 kilometer door de velden naar Arles.

We genieten van het schitterende landschap onderweg. We parkeren de fietsen in Arles en bezoeken het VVV voor wat meer informatie.

We slenteren door de smalle straatjes totdat de rug van Henk protesteert. Fietsen gaat beter dan wandelen! Op de terugweg eten we een heerlijke panini op het terras van een bakker, doen nog wat boodschappen in de supermarkt en fietsen terug naar de camping. Ook al was het de eerste rit op onze nieuwe fietsen we zijn er nu al ontzettend blij mee!

Dag 5  15 april 2016 Tarascon


Vandaag weer een fietsroute op het programma. We gaan naar Les Baux-de-Provence, bekend om zijn mooie ligging in de Alpilles en zijn prachtige burcht, gebouwd bovenop een kalkrots. Ook lezen we in de informatie dat men begin 1800 ontdekte dat in een mineraal aluminium voorkwam, wat later bekend werd als bauxiet. Leuke weetjes!

Het lezen van een kaart is een vak apart en zeker als het een wat onduidelijk gekopieerde fietskaart betreft. De heenreis gaat perfect. We fietsen door een prachtige natuur naar het hoog gelegen dorpje. We slenteren door de smalle straatjes. Het plaatsje doet ons wat denken aan St Paul de Vence. We lunchen op een druk terras en genieten van de drukte om ons heen. Als we weer op weg naar de camping gaan verdwalen we hopeloos doordat we waarschijnlijk een verkeerde afslag nemen. Uiteindelijk komen we uit in het mooie plaatsje St. Remy de Provence, bekend als geboorteplaats van de filosoof Nostradamus en (tijdelijke) woonplaats van Vincent van Gogh waar hij onder andere zijn, door Don McLean zo mooi bezongen sterrennacht (Starry Night) schilderde. Enfin wij hebben er niet zoveel oog voor want we moeten i.v.m. de tijd echt richting "huis". In het dorp wijst een aardige man ons weer de goede richting op. Het eerste stuk gaat goed en rijden we op een prachtig fietspad maar het laatste stuk rijden we langs de snelweg en dan razen de auto’s voorbij. Vreselijk! Enfin na een mooie en spannende dag komen we uiteindelijk laat in de middag op de camping aan.


Dag 6  16 april 2016 Tarascon - Grimaud 230 km


We gaan weer verder en rijden met de camper het eerste stuk zoals we gisteren gefietst hebben. Even later passeren we Mausanne, een op het oog echt Frans en gezellig dorpje. Het is zaterdag en de terrassen zijn vol en overal heerst een gezellige drukte. De al sinds vanmorgen dreigende donkere wolken maken plaats voor een blauwe lucht met hier en daar een vriendelijk wit wolkje. We rijden door uitgestrekte olijvenboomgaarden, doorkruisen het drukke Salon de Provence en vervolgen onze weg door een parkachtig landschap richting Aix en Provence. Het groen is zo mooi helder en de vele klaprozen en gele bloemen maken er een prachtig bont geheel van. We nemen een stukje snelweg om ons om Aix en Provence te loodsen en rijden de rest van de route weer binnendoor. We nemen de afslag d558 naar Saint Tropez, een prachtige weg, het laatste stuk is bergachtig en bochtig. We rijden naar camping des Mûres, een grote ACSI camping met twee gedeeltes, gescheiden door de drukke boulevardweg. We worden vriendelijk ontvangen en mogen een plaats uitzoeken. We kiezen voor het rustiger gedeelte, een stukje weg van de zee en installeren ons en genieten van alweer een mooie dag.


Later op de dag nemen we onze fietsen en rijden we naar Saint Maxime een plaatsje waar we al eerder zijn geweest en waar het altijd gezellig toeven is.

Het is enorm druk in de badplaats en het blijkt dat de kampioenschappen “waterscooter” plaats vindt, een groot evenement gezien alle opgebouwde podia en cameraploegen. Het hele plaatsje is bezaaid met campers van de deelnemers, leuk om, al genietend van een heerlijk ijsje, alle drukte te bekijken.


Dag 7  17 april 2016 Grimaud


We gaan vandaag op de fiets naar Saint Tropez. Het aangelegd fietspad zorgt ervoor dat we veilig kunnen rijden, afgescheiden van de drukke weg met de altijd voortrazende auto’s. Het is zondag en gezellig druk in dit mooie kunstenaarsdorpje. Op het grote plein achter de boulevard hebben zich tientallen jeu de boulers verzameld die, soms met veel expressie en drama, hun kunsten laten zien. We genieten van het schouwspel en bekijken de drukte vanaf een bankje onder de plataan. Aan de haven bekijken we het werk van alle kunstenaars en genietend van een ijsje bekijken we lange stoet toeristen die langs slenteren. Op de terugweg stoppen we in het plaatse Port Grimaud, wat wel eens het Venetië van de Provence wordt genoemd. Je kunt er een bootje huren om door de kanaaltjes te varen. Na dit bezoek aan dit leuke plaatsje rijden we weer terug naar de camping en kunnen terugkijken op een heerlijke dag.


Dag 8  18 april 2016 Grimaud


Wind, heel veel wind. Dat maakt het frisser dan bedoeld. We doen een keer lekker helemaal niets en pas ‘s middags, na het eten, fietsen we naar Saint Maxime. Hier is de rust wedergekeerd na alle drukte van de kampioenschappen. We doen boodschappen in de grote Carrefour. Het stormt flink, maar dankzij onze heerlijke elektrische fietsen is het voor ons geen enkel probleem. De rest van de dag doen we lekker niets!


Dag 9  19 april 2016 Grimaud - Saint Aygulf 26 km


We pakken op ons gemak in, we verplaatsen ons immers vandaag maar een klein stukje. Het is dat onze navigatie moeite heeft om het adres te vinden anders waren we er wel heel snel geweest. We checken in op de camping La Plage d’Argens waar we heel vriendelijk ontvangen worden. Deze camping wordt aan de ene kant begrensd door de gelijknamige rivier, een kant door de drukke kust weg en aan de zeekant door een beschermd natuurgebied. We vinden een mooie, grote plek uitkijkend op het mooie natuurgebied. Vanaf hier loopt een paadje door de duinen naar de zee met vier verschillende stranden; een kitesurfersstrand, een nudistenstrand, een textielstrand en een hondenstrand. Het sanitair is erg verschillend: waar wij staan is dringend een update  nodig, het gebouw is vervallen en sinds de laatste overstroming is hier niets meer aangedaan. Verder op de camping staat wel een nieuw gebouw dus als je de moeite doet om wat verder te gaan heb je een luxer gebouw.

Het is mooi weer dus we pakken de strandspullen en lopen naar het immense strand waar we genieten van het heerlijke weer.


Dag 10  20 april 2016 Saint Aygulf


We gaan op de fiets naar de markt in Fréjus. Ook hier weer een prachtig aangelegd fietspad dus we kunnen weer veilig fietsen langs het drukke verkeer. We parkeren de fietsen in het historische centrum en slenteren over de drukke gezellige markt.

Fréjus is een oude Romeinse badplaats en de resten van het amfitheater, het aquaduct en de wallen zijn hier nog te bewonderen. Hierna drinken we koffie en daarna wat sterkers op het terras van het gezellige dorpscafé, samen met een leuk Eindhovens echtpaar die we al eerder op de camping hadden ontmoet.

Als we de fietsen weer opzoeken blijkt dat de snelheidsmeter van de fiets van Henk is gestolen, balen! Wat hebben ze er nou aan? We fietsen met een omweg terug naar de camping, staan even stil bij het borstbeeld van Roland Garros. Deze naam is bij vele van ons alleen bekend door het naar hem vernoemde tennistoernooi maar in werkelijkheid was hij een groot vliegtuigpionier en oorlogsheld. Zijn grootste prestatie was toen hij 3 september 1913 als eerste non-stop de middellandse zee overstak. Hij vertrok vanuit Fréjus en landde uiteindelijk in Tunesië in Bizerte. Vandaar dat zijn standbeeld nog op de boulevard van Fréjus te bewonderen is.

Na dit kleine uitstapje in de geschiedenis doen we nog boodschappen bij de Géant Casino. ’s Middags genieten we weer luierend en lezend op het strand.


Dag 11  21 april 2016 Saint Aygulf


Het is bewolkt, jammer! Het was wel voorspeld maar stiekem hoop je toch dat de weersverwachtingen niet kloppen. We fietsen naar Saint Aygulf maar hier is werkelijk niets te doen of te beleven. Het is een sfeerloos, rommelig dorp dus we hebben het hier gauw gezien. Op de weg terug stoppen we op het kitesurfersstrand en bewonderen de vele kitesurfers die prachtige sprongen maken.


Dag 12  22 april 2016 Saint Aygulf


Tegen de verwachting is zien we bij het opstaan een prachtige blauwe lucht en de temperatuur is zo aangenaam dat we lekker buiten ontbijten. Hierna gaan we op de fiets naar Fréjus, slenteren door het gezellige dorpje, koop een mooie set kwasten met etui en eindigen op het terras van het dorpscafé. Op de terugweg doen we nog wat boodschappen bij de Geant Casino, een prachtige grote supermarkt met wel 30 kassa’s waarvan er slechts 4 geopend zijn zodat we onnodig lang moeten wachten.

De middag brengen we door  op het strand en zien we de vele kitesurfers prachtige capriolen uithalen.

Dag 13  23 april 2016 Saint Aygulf


De normale routine, we fietsen naar Saint Raphael en eten terug op het terras van het dorpscafé in Fréjus. We brengen de middag door al lezend op het strand.

Dag 14  24 april 2016 Saint Aygulf


Vandaag gaan we naar de markt op de boulevard van Fréjus en deze markt loopt door tot aan Saint Raphael. Het is druk, heel druk en na al het geslenter eindigen we op een terras waar we een kop koffie drinken met een lekkere tartine erbij.

’s Middags weer naar het strand en ’s avond halen we een pizza in het restaurant en drinken er een heerlijk wijntje bij.

Dag 15  25 april 2016 Saint Aygulf - Sassenage  345 km


We staan vroeg op maar vertrekken toch laat. Japie is een attractie voor alle kinderen en een leuk gesprek met de nieuwe buren zorgt dat we later vertrekken dan gepland. We nemen afscheid van Herman en Mieke, twee leuke hartelijke mensen uit Eindhoven en gaan op weg. We rijden de route Napoleon, een route die we al verschillende malen gereden hebben gereden maar toch altijd een mooi alternatief is voor de saaie snelwegen. We maken eerst nog even een boodschappen stop bij de Lidl in Roquebrun De weg is bochtig en we passeren een aantal mooie dorpen zoals Comps sur Aturby, een schitterend gelegen dorpje waar het ons helaas niet lukt om een parkeerplaats te vinden.

Het weer is nog steeds prachtig, strakblauwe lucht maar wel erg fris zodat we genoodzaakt zijn om in de camper te lunchen. We passeren Castellane en rijden richting Barrême, een dorpje waar we een aantal jaren geleden een paar dagen gekampeerd hebben. Langs dit plaatsje loopt het 151 km lange spoorlijntje van Digne naar Nice,

le train des Pignes, een toeristische route met ontelbare stops.

We passeren het mooi gelegen Chateau Arnoux Saint Auban, gelegen vlak voor het tegen de bergen aan geplakte mooie stadje Sisteron.

De wegen zijn mooi met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. We rijden dwars door de stad Gap en beklimmen de Col de Bayard, 1248 meter hoog.

Pas om 18:45 uur rijden we, midden in de spits, Grenoble binnen, op zoek naar de camperplaats in Sassenage.

De camperplaats is gelegen bij de sportvelden en goed bezet.

Na deze lange reisdag gaan we vroeg slapen.


Dag 16  26 april 2016 Sassenage - Gray 305 km


We staan al om 08:00 uur op en ontbijten op ons gemak.  Alhoewel het buiten fris is kan Japie  toch nog even lekker buiten zitten. We pakken vandaag weer de “binnendoor” route. We tanken en nemen de “groene” route richting Voiron. We rijden afwisselend door glooiende heuvels, waar koeien lekker lui liggen te grazen en kleine boerendorpjes die helaas rijkelijk zijn voorzien van verkeersdrempels.

We steken de Rhône over en nemen weg d1075 en rijden tussen bloeiende koolzaadvelden de mooie weg via Lons le Saunier en Dôle en het historische stadje Pesmes naar de camperplaats in Gray. Het is een mooi aangelegde camperplaats, vlakbij de Saone en naast een camping. Het ligt aan de “groene” fietsroute en ook is er tegenover een zwembad.


Dag 17    27 april 2016 Gray - Luxemburg 335 km


Het was koud vannacht, erg koud! Als we opstaan geeft de thermometer slecht 4 graden aan. Brrrrrr, dat is weer even wennen!

We kopen vers brood bij de Lidl en rijden dan via de D474 verder noordwaarts. Deze weg rijdt erg prettig, hele lange stukken rechte weg, zonder rotondes en de weg gaat zelfs over in een vierbaansweg. We rijden in een enorme hagelbui die de heuvels en bomen wit kleurt.  Na de lunch begint het te sneeuwen en we besluiten de geplande overnachtingsplaats Metz maar over te slaan. Met zo’n weer is het geen doen om de stad te bezichtigen.

We rijden door naar Luxemburg, een goede keuze want het is werkelijk noodweer. Onheilspellende donkere luchten waar een enorme hoeveelheid water uitkomt.

We checken in op camping Bon Accueil in Alzingen, vlakbij Luxemburg. Het is een echte doorreiscamping waar de gasten die slechts een nacht blijven op volgorde van binnenkomst een plek krijgen toegewezen. Heel effectief en prettig.

Er is gratis Wifi en superschoon sanitair! Helaas blijft het gieten en moeten we ons standaard “laatste avond dinertje” deze vakantie overslaan.

Dag 18   28 april 2016 Alzingen - Boxtel 312 km


We vertrekken op tijd en rijden over de snelweg omdat we het altijd prettig vinden om rond de middag weer thuis aan te komen. Dat geeft ons tijd om de camper schoon te maken en weer naar de stalling te brengen.

Rond half 1 rijden we Boxtel binnen en kunnen we terug kijken op een heerlijke voorjaarsvakantie.