Noorwegen 2017 deel 2

Noorwegen 2017

deel 2

Dag 12 Maandag 28 Mei Mefjørdvær – Bjerkvik  260 km


We worden pas heel laat wakker, om 9:30 uur! Dikke sneeuwvlokken vallen naar beneden en het prachtige uitzicht op het fjord en de bergen is verdwenen. Wat jammer, er staat vandaag net zo’n mooie route op het programma en nu is het zicht gereduceerd tot bijna nul.

Uiteindelijk gaan we toch op pad. Door de sneeuw wordt alles witter en witter, op zich prachtig maar het zicht reikt niet verder dan de berm.  Als we de 2,3 km lange tunnel van Erdsfjord uitkomen zien we een nieuw aangelegde parkeerplaats, tegenover een prachtig strand (met supermodern toiletgebouw). De sneeuwbuien worden heftiger, we zien alleen de weg, de rest is allemaal wit. Het is maar goed dat we gisteren hebben kunnen zien hoe prachtig het hier is want vandaag zien we niet veel.

We stoppen voor de koffie bij het kinderpark “Senjatrollet” waar de grootste trol ter wereld staat (bijna 18 meter hoog). Op de mooie verzorgingsplaatsen legen we de camper en reorganiseren de boodschappen en zien het weer een beetje opklaren.


We rijden naar het plaatsje Torsken, voorheen beroemd om de mooie route, maar sinds er een nieuwe tunnel is aangelegd is het geen omweg meer waard! We rijden naar de haven van Gryllefjord waar we de prijzen willen bekijken voor de overtocht naar Andenes. Die waren namelijk onvindbaar op internet! Nou de prijzen vielen zwaar tegen, een overtocht van anderhalf uur zou op 180 euro uitkomen (als we 80 cm korter waren zouden we maar ongeveer 75 euro betalen!) Dat verschil is echt te groot, ik wil best wat meer betalen voor die 80 cm maar meer dan het dubbele is buiten proporties. Dat vonden ook de mensen van de twee andere campers die kwamen informeren en ook zij keerden om en besloten om gewoon te gaan rijden.


Na de lunch rijden we weer naar het begin van het eiland. De zon schijnt en we worden getrakteerd op een fantastisch mooi landschap. Ze zon wordt echter meerdere malen afgewisseld door pittige sneeuwbuien. De oogverblindende witte sneeuw zorgt ervoor dat een zonnebril onmisbaar is. De wegen op Senja zijn smal, soms heel smal, amper de breedte van een camper. Gelukkig zijn er overal “uitwijkstroken” en mede dankzij de hoffelijkheid van de Noren gaat het altijd goed. Ook zijn de wegen erg slecht, vol kuilen en gaten, alleen de laatste 20 km naar het vasteland is pas vernieuwd.


We verlaten het eiland Senja en rijden dit keer via de E6 zuidwaarts. Wederom wordt de felle zon  afgewisseld door hevige sneeuwbuien. Erg vreemd om te zien hoe snel dit wisselt. Het is druk op de weg, dit zijn we een dag of 10 niet meer gewend. Maar na al dat gehobbel en gebuts op die smalle weggetjes is het voor Henk wel even prettig om redelijk vlak en rechtuit te rijden!

Om 17:30 uur rijden we Bjerkvik binnen, de plaats die we gisterenochtend verlaten hebben. En verbazend….de diesel kostte gisteren 11,91 NOK, vandaag 14,91 NOK. Maar even wachten tot morgen met tanken want het verandert hier vaak.

Er staat nog niemand op “onze” plek en nu staan we op de allermooiste mooiste plek aan het fjord, met voor en naast ons uitzicht op de besneeuwde bergen. We maken nog een wandeling naar het stadje en doen wat boodschappen. Als we de winkel uitgaan zien we dat de dieselprijs gezakt is naar 13,70 NOK. Ben benieuwd wat we morgenvroeg betalen, ha ha.

Dag 13 Dinsdag 29 mei Bjerkvik – Lødingen 115 km


We staan op tijd op. Het weer is hetzelfde als gisteren, dan weer sneeuwvlokken dan weer een lekker zonnetje. Voordeel is dat het snel afwisselt. Vandaag gaan we richting de Lofoten, ben benieuwd! Aan de eerste, en tevens laatste, keer dat we er waren in 2010, bewaren we geen goede herinneringen! Wat was het toen koud en wat waaide het toen hard, we zijn toen na een anderhalve dag weer weggegaan omdat we zo weinig zagen.

Eerst gaan we tanken, diesel nu 13,49 NOK, het  blijft een loterij! Daarna even naar de Coop en naar de outletwinkel waar ik een heerlijk Noors warm wollen vest koop, met windstopper!

Uiteindelijk rijden we pas om 11:00 uur weg, maar wat is het toch heerlijk als je een vakantie zonder planning hebt en nergens  ’s avonds persé moet zijn.


We rijden via de Tselsundbru over naar het (schier) eiland Hinnøya over de E 10, de Kong Olavsveg, die dan weer breed en dan weer smal is. De bladeren van de bomen lopen hier al uit wat meteen al meer kleur geeft aan het landschap. Het eerste stuk langs het fjord is meteen al prachtig, fel turquoise water in het fjord met er naast de prachtige hoge besneeuwde bergen, een schitterende combinatie!

We stoppen al vroeg op de camperplaats in Lødingen. Vanaf deze plaats vertrekt de veerboot naar het vasteland die wij over enige dagen, na ons bezoek aan de Lofoten, zullen nemen.

We rijden via een smalle toegangsweg naar de mooie camperplaats en parkeren de camper op een plek aan het strand met een fantastisch uitzicht over het fjord en de besneeuwde bergen. Rechts van ons een rotsheuvel met de vuurtoren en picknickplaatsen. Er is een mooi sanitair gebouw met douches en toiletten en hierbinnen kun je met de bankpas betalen. Hier hangt ook de wificode. Ook is er een apart gebouwtje om af te wassen en een kleine huiskamer. Allemaal keurig verzorgd! We kunnen al onze apparaten weer opladen en maken dankbaar gebruik van internet om weer contacten te leggen met het thuisfront.

Henk pakt zijn hengel en samen beklimmen we de rotsen om aan de andere kant weer af te dalen naar zeeniveau. Een Fransman haalt in zeer korte tijd drie enorme kabeljauwen uit het water maar helaas,  de pogingen van Henk leiden tot niets. Hij verspeelt een blinker en heel  knap……naast meerdere vangsten zeewier vangt hij ook weer zijn eigen blinker! Ongelooflijk!

We hebben een leuke tijd aan het water, zo uit de wind in de zon is het goed toeven, ook al is het maar vier graden. De veerboot van Lødingen naar Bognes komt meerdere malen langs en ook veel vissersboten. Kortom een leuke plek!

Na een heerlijke douche brengen we avond lekker warm door in de camper.

Dag 14 Woensdag 30 mei Lødingen – Leknes 185 km


We staan al vroeg op maar door wat leuke gesprekken met andere camperaars en het vullen en legen van de camper gaan we toch vrij laat op pad. De temperatuur is 7 graden maar het voelt aangenaam aan. Ach na zo’n ijzige kou van gisterenavond is een kinderhand toch gauw gevuld.

De eerste bestemming is Svolvær waar we boodschappen willen doen. Ook nu zien we op de E10 waarschuwingsbordjes staan voor rendieren maar de laatste rendieren die we gezien hebben was op een strandje op het eiland Senja.  Net als we de camper parkeren bij het winkelcentrum in Svolvær barst er een regenbui los. Dat geeft ons mooi de gelegenheid om op ons gemak te winkelen en boodschappen te doen bij de Coop. Als je je daar één keer hebt aangemeld voor vrij internet krijg je bij ieder bezoek automatisch al je berichtjes en mailtjes binnen. Gemak dient de mens! Ook kopen we een grillbarbecue op gas, lekker makkelijk voor in de camper en nu met 20 euro korting! (was eigenlijk voor vaste klanten met klantenkaart maar de man aan de kassa matst ons☺)

Als we verder rijden is het weer best wel redelijk, af en toe wat spatjes maar ook een heerlijk zonnetje. We moeten vandaag door veel tunnels en over veel bruggen. We stoppen bij het uitzichtpunt van het Austnesfjord maar de klim wordt bemoeilijkt daar de vers gevallen sneeuw. Het is erg glad. Jammer dat het uitzicht beperkt is door de buien die er hangen.

Hierna rijden we eerst via Kabelvåg (nog niets te beleven) naar Henningsvær, het zogenaamde Venetië van de Lofoten. De route is werkelijk spectaculair! Wat een schitterende omgeving en via een smalle weg en twee eenpersoonsbruggen, die gelukkig bediend worden door een stoplicht, rijden we naar Henningsvær. Bij binnenkomst zien we al enorme rekken met stokvis, wat een lucht!

We parkeren de camper en lopen door het nog stille en verlaten dorp. Af en toe zie je een verdwaalde toerist maar de sfeer is nog niet aanwezig. Een regenbui zorgt dat we weer snel naar de camper gaan waar we dezelfde mooie route nogmaals rijden, maar dit is zeker geen straf!  Alleen de prachtige route is al een bezoek aan Henningsvær meer dan waard!

Hierna rijden we verder naar het zuiden. Bij Sundklakk nemen we weg 815, en deze schitterende route brengt ons naar onze overnachtingsplaats van vanavond, boven op een berg in Leknes, met schitterend uitzicht over de zee, de stad en de bergen!

Alweer zo’n prachtige dag in Noorwegen ☺

Dag 15 Woensdag 31 mei Leknes – Eggum 175 km


Vannacht heeft het vreselijk geregend! Gelukkig stonden we op het asfalt want al dat water kwam van de berg naar beneden stromen en het gras is verzadigd en is veranderd in een moeras!

Het regent nog een beetje en er zijn nog donkere wolken aan de lucht  maar de verwachtingen voor vandaag zijn goed. We willen vandaag heel wat hoogtepunten van de Lofoten bekijken en het zou natuurlijk wel heel fijn zijn als het zicht goed is. Kou en storm is niet erg want het meeste zien we toch vanuit de warme camper.

We nemen weer de Kong Olavs Vei, de E 10, en de weergoden zijn ons goed gezind want net voor het allermooiste stuk in de buurt van Reine schijnt de zon! We stoppen even bij een parkeerplaats in Sakrisoy met een prachtig uitzicht op de spitse bergtoppen. We rijden door naar Reine waar we de camper parkeren op de parkeerplaats aan de rand van de stad. Het is waar wat men in het reisboek Trotter zegt, je kunt Reine met de huisjes, bergen, water in één foto vangen, in één woord schitterend!


Na Reine keren we weer terug, de plaatsjes Moskenes en Å laten we voor wat het is want deze hebben we in 2010 al een keer bezocht. En het plaatsje met die korte naam kon me toen niet zo bekoren, maar goed dat is erg persoonlijk. We rijden naar Nusfjord, het mooie museumdorpje waarvoor je toegang moet betalen. Maar dit keer niet, Nusfjord is nog in de winterslaap en alle winkels en musea zijn nog dicht. De vele, tegen de gevels broedende, meeuwen zijn de enige bewoners. We wandelen door het nog stille dorpje. Wel jammer maar gelukkig hebben we nog goede herinneringen aan ons bezoek de vorige keer.

 

We rijden helemaal naar het eindpunt van de weg, door een poort die aangeeft dat je moet betalen bij het café.

We rijden door en zien inderdaad een café waar een aardige mevrouw 100 Nok int voor de overnachting. We zien tevens dat zij ook eten verkoopt dus het diner voor vanavond staat vast ☺.

We zoeken een mooi plaatsje en staan wederom 1e rang! Wat een uitzicht over de zee zeg, zover je kunt kijken zie je water! Schitterend

Na dit bezoek keren we terug naar de E10 en rijden dezelfde route van vanmorgen, terug naar Leknes. In Noorwegen is het nooit een straf om een route dubbel te rijden want het uitzicht vanaf de andere kant is altijd anders en zeker zo mooi. Vanaf Leknes gaan we naar Unnstad. Je komt er via een, op de kaart aangegeven als, wit weggetje en het is doodlopend want het komt uit op een prachtig wit strand, gelegen tussen twee hoge bergen. Dit mooi gelegen strand is geliefd bij de surfers omdat hier de golven hoog zijn. En inderdaad de branding is spectaculair en we tellen maar liefst zes dappere surfers die het  ijskoude water trotseren en wachten op de ultieme golf. We blijven een poosje kijken naar de verrichtingen van deze waaghalzen en hierna rijden we hetzelfde weggetje terug naar de E 10 om vervolgens weer een doodlopend weggetje in te slaan naar Eggum, waarvan men zegt dat hier een prachtig uitzicht is op de midzomernachtzon. De weersvooruitzichten zijn goed dus nu maar duimen dat de zon zich om middernacht laat zien aan de horizon.

We eten een lekker frietje met een worst en maken nog een lange wandeling door het mooie natuurgebied. We zien veel schapen met hun lammetjes.  De harde koude wind voelt zeer onaangenaam aan dus we zijn blij dat we weer in de, heerlijk door de zon opgewarmde, camper zijn.

Tegen middernacht wordt het druk buiten. De zon schijnt en er is bijna geen wolkje te zien. Wij installeren onze nieuw aangeschafte Go Pro om een mooi filmpje te maken van de “niet zonsondergang” maar wat we verwacht hadden gebeurt niet. Wij dachten dat de zon bijna de zee zou aanraken en dan weer omhoog zou gaan maar hij zakt slechts tot een heel eind boven de zee en ging toen weer omhoog! Een teleurstelling!

Maar wel bijzonder om mee te maken, gewoon 24 uur volle zon! Hoe lang wil je de  dagen hebben op je vakantie!

Uiteraard gaan we veel te laat naar bed en is het moeilijk in slaap komen met zo veel licht.

Dag 16 Eggum – Lødingen 165 km


Om kwart voor 10 verlaten wij ons mooie plekje en vlakbij, aan een binnenmeertje, zien we twee reigers lekkere hapjes verorberen. Mooi gezicht!

We rijden de mooie, maar smalle weg weer naar de E 10. Het eerste stuk van de route van vandaag hebben we nog niet gereden omdat we op de heenreis onderlangs zijn gereden via de 815. Het is prachtig weer, zon maar wel veel wind.  De route is wederom schitterend, besneeuwde bergtoppen, turquoise water met witte stranden dan weer groene weides. We besluiten een halve rustdag te nemen en weer naar Lødingen te rijden. Henk wil graag vissen en morgen vertrekt hier onze boot naar het vasteland.

Onderweg komen we heel veel campers tegen, we blijven maar zwaaien. Het is Pinksterweekend en heel veel Noren maken gebruik van het lange weekend en trekken er op uit. We komen om 13:00 uur aan op de mooie camperplaats en hebben hetzelfde plekje als drie dagen geleden. Na de lunch maken we een flinke wandeling naar het dorp en kijken even bij de haven hoe laat de boten vertrekken naar het vasteland. Wij doen wat boodschappen bij de Spar; vanavond eten we Lapkaus, een prutje van bruine bonen, aardappels en vlees, iets wat we enkele jaren geleden ontdekt hebben. Heel lekker met wat rijst erbij! Hierna gaat Henk met zijn hengel op pad en na een half uurtje ga ik eens kijken hoe het er mee staat. Hij heeft al een grote kabeljauw gevangen en vangt even later zijn tweede. Maar die is nog aan de kleine kant en die krijgt van Henk nog een tweede kans.

Als het echt te koud wordt keren we terug naar de camper en genieten we  hier verder  van het prachtige uitzicht.

Dag 17 Lødingen – Poolcirkel 260 km


We vertrekken op tijd om de boot van 10:30 uur naar Bognes te halen. We sluiten aan als vierde in de rij. Het is prachtig weer, lekker zonnetje maar een fris windje, eigenlijk hetzelfde weer als gisteren. Vandaag gaan we weer afzakken, we hebben ons hoogste punt van de reis gehad. Het doet een beetje pijn om deze mooie plek te verlaten, want wat is het hier schitterend zeg!

De weersvooruitzichten zijn goed en het wordt weer wat warmer.

We betalen 605 NOK voor de bootreis ; camper incl. volw en 1 gepensioneerde! (niet vergeten te zeggen want dat scheelt in de prijs!-☺) We hebben een leuke reis, drinken lekkere koffie met de zo lang verwachte Noorse wafel en genieten daarna buiten op het dek van het heerlijke weer. Wat een schitterend uitzicht op de besneeuwde bergen zeg!


Als we de boot afrijden vervolgen we de E6 en we zien dat hier de bomen veel verder uitgelopen zijn, hier is de lente al begonnen! We moeten door veel tunnels maar zien tussendoor prachtige vergezichten over felblauwe meren en besneeuwde bergen. Het wordt bijna saai om op te schrijven, soms schieten woorden gewoon tekort. Ik zeg ook altijd tegen iedereen, Noorwegen kun je niet uitleggen of beschrijven, Noorwegen moet je gewoon ervaren! Zelfs de mooie foto’s doen geen recht aan de werkelijke schoonheid.

We moeten dringend tanken want het door ons geplande tankstation is gesloten, er hangen vuilniszakken over de pompen. Met dichtgeknepen billen rijden we naar Fauske en constateren dat we gelukkig toch een dieseltank hebben van meer dan 80 liter want we tanken maar liefst 81 liter! En voor een prima prijs, 11,84 NOK.

Door de tankperikelen stoppen we pas om 14:30 uur voor de lunch op een parkeerplek met daarachter een soort schiereiland. We parkeren de camper aan de rand van het water, zetten de stoeltjes buiten en genieten van het prachtige weer. We hebben een leuk gesprek met een Nederlands stel dat naar Noorwegen is geëmigreerd en daarna gooit Henk nog even zijn hengel uit. Helaas, geen geluk! Na deze heerlijke lange stop rijden we verder. Het is zo warm in de camper dat we de airco aan moeten zetten, dat is weer even wat anders dan de kou van de afgelopen week! Heerlijk!


Zo’n 20 kilometer voor de poolcirkel ligt er heel veel sneeuw. De combinatie sneeuw en felle zon doet zeer aan je ogen, zonder zonnebril red je het niet. Het landschap verandert, veel watervalletjes en stroompjes smeltwater die straks ongetwijfeld veranderen in kolkende rivieren als de sneeuw gaat smelten.

We rijden naar de poolcirkel en zien nog veel bezoekers. Toch gaat de winkel en het restaurant al om 1800 uur dicht. Het loopt tegen sluitingstijd en we maken nog een snel rondje door de leuke winkel en parkeren daarna de camper op het rustige parkeerterrein, wat verder van het restaurant gelegen. We hebben uitzicht op de schitterende sneeuwvlaktes, de autoweg en de spoorlijn. We zien campers en auto's komen en weer gaan. Leuk om alles te observeren. ’s Avonds maken we een wandeling naar de verschillende monumenten. Ik wil een leuke foto maken in de sneeuw maar zak tot ver over mijn knie weg. Valt niet mee om weer los te komen. Maar wat is het prachtig om zo door de stille sneeuwvlakte te lopen, dit is genieten met een grote G.

’s avonds gaat de kaartcompetitie onverminderd fanatiek verder.


Dag 18 Poolcirkel – Trofors 240 km


Wakker worden op de poolcirkel, met uitzicht op de sneeuw/ijsvlaktes, hoe bijzonder is dat? We zien bij het opstaan een heerlijk zonnetje maar de thermometer geeft slecht twee graden aan. Maar het voelt buiten erg aangenaam aan als we nog een keer naar de winkel lopen. Gisteren hadden we weinig tijd omdat het tegen sluitingstijd liep, nu kijken we nog eens op ons gemak.

Als we weer naar het zuiden rijden zien we dat de sneeuwvlaktes al gauw plaats maken voor groene bermen en bossen met op de achtergrond nog immer de mooie besneeuwde bergen. We krijgen te maken met twee keer 20 km wegwerkzaamheden. Het is ook dringend nodig want de drukke E 6 is een belangrijke route voor de economie, immers veel vrachtwagens maken gebruik van deze weg.

We hebben geluk dat het pinksterweekend is, dus heel weinig vrachtverkeer en de wegwerkers hebben vrij dus er wordt niet gewerkt. Alleen een stoet campers komt ons tegemoet, we zwaaien wat af. Het zal druk worden daar in het mooie Noorden.


In Mo I Rana zoeken we tevergeefs naar een supermarkt die op zondag geopend is. We hebben er helemaal niet aan gedacht dat het Pinksteren is, dus ik ben bang dat we het ook morgen met crackers moeten doen. (noot: later hoorden we dat we bij de benzinestations gewoon brood hadden kunnen kopen!)

Henk vult de gasfles bij een LPG station. Behalve de eerste 20 kilometer van vanmorgen is de route van vandaag niet spectaculair mooi. We zijn dan de laatste week ook wel erg verwend geraakt. Ik beschouw dit maar als een overgangsetappe om alle schoonheid van de afgelopen week te verwerken. Wel zien we een rendier midden op de weg, iets wat we niet meer verwachten.

Veel parkeerplaatsen zijn door de wegwerkzaamheden afgesloten dus het duurt even om een geschikte plaats te vinden voor een stop. Als het eindelijk lukt besluiten we de koffieshop maar te combineren met de lunch en dan zien we dat we op een zelfde plek staan als twee jaar geleden, de parkeerplaats waar we hebben geslapen! Bijzonder.


We stoppen bij de waterval van Trofors, bezoeken het winkeltje, kopen een ijsje en wandelen in de omgeving. Tot onze verrassing zien we een kleine groep rendieren heerlijk op het gras liggen lui te wezen.  Als ze ons zien, springen ze alert op, kijken ons aan en wachten af. Ik maak wat foto’s en laat ze verder met rust. Ze gaan weer heerlijk liggen!


We rijden verder langs een mooie rivier en in de buurt van Trofors zien we een natuurcamping, Store Svenningsvatn, die ook in de NKC app vermeld staat. We vinden een prachtige plek langs het meer, we doen 100 NOK in een hiervoor bestemde speciale envelop,  zetten de stoelen buiten en genieten van de warme zon. We wassen de camper, met water uit het meer. De camper is enorm smerig geworden, een combinatie van sneeuw, regen, muggen en een soort vieze teer van de wegwerkzaamheden. Het kost heel wat tijd maar dan blinkt ie weer.

Hierna maken we salade en zet Henk de barbecue aan en eten we gebakken aardappels met braadworst.

Helaas mag Henk hier niet vissen zonder vergunning, dat is in Noorwegen alleen toegestaan in de fjorden en zeewater. Als de zon achter de bergen verdwijnt wordt het wat frisser en maken we een rondje over de natuurcamping. De meeste plekken zijn bezet door Noren die zich in groepjes lekker warmen bij een kampvuur. De zonsondergang kleurt de hemel prachtig rood! Schitterend.

Dag 19 Trofors  - Stjørdal 300 km


We worden wakker van geluid van regen op het dak, wat jammer! Ons mooie plekje lijkt nu maar half zo mooi, wat hebben we gisteren toch geluk gehad! We doen rustig aan, we hoeven immers vanavond nergens te zijn en de vooruitzichten voor vanmiddag zijn beter.

Als we wegrijden zitten we gelijk alweer wat hoger en zien we weer sneeuw en bevroren meren. Een groot rendier staat midden op de weg en doet zijn naam eer aan; hij rent heel hard weg, de bossen in!-☺

Het regent onverminderd hard. We dalen af en rijden verder in een gebied met veel meren, rivieren, stroomversnellingen in een landschap van 50 tinten groen! Prachtig!

Na de lunch, 40 km voorbij Grong wordt het landschap weidser, glooiende groene heuvels langs grote meren. En vandaag zien we voor het eerst sinds lange tijd weer koeien in de wei.

We rijden naar Stjørdal, een parkeerplek een heel klein stukje van de E6 verwijderd, met een mooie sanizuil en toiletgebouw. Het is een drukke plek en er staan wel zes campers en een vrachtwagen voor de overnachting. Na het eten maken we een wandeling, die onvoorzien veel langer duurt dan gepland! We lopen eerst naar de buitenwijk van de stad en lopen terug door agrarisch gebied waar we hopeloos verkeerd lopen. Maar liefst twee maal staan we door een verkeerde afslag op het erf van een boerderij, de derde maal lukt het ons om een (uit)weg te vinden door de weides. Maar goed we hebben ons stappendoel hierdoor ruimschoots gehaald!

Dag 20 Stjørdal -         Bergsoysundbrua 200 km


Ondanks dat ze vannacht vlakbij de weg gingen asfalteren hebben we heerlijk geslapen op de drukke, maar mooie

parkeerplaats. We kunnen buiten ontbijten want het is heerlijk weer! We vullen en legen de camper en gaan eerst op zoek naar een winkel om brood in te slaan! We gaan naar de Kiwi, een winkel die veel goedkoper zou zijn maar het assortiment is wel veel beperkter. Enfin we hebben weer brood, na anderhalve pinksterdag improviseren met crackers, yoghurt en afbakbroodjes. We rijden richting Trondheim. De eerste tunnel is nog niet tolvrij (NOK 18). In Noorwegen is het een mooi systeem, voor een nieuwe tunnel of brug moet men tol betalen net zolang totdat ie afbetaald is. Daarna is de tunnel of brug tolvrij! Eerlijk systeem.

We krijgen ook te maken met tol die je betaalt als je een grote stad inrijdt maar dat is maar een klein bedrag. Totaal betalen we 18, 37, 9 en 11 Krone tol! Nou dat valt reuze mee! We rijden door Trondheim, een prachtige stad die we twee jaar geleden  al bezocht hebben. Dit jaar slaan we Trondheim over en staat Ålesund op het programma!

We stoppen in Orkanger om te tanken en we doen de rest van de boodschappen in een prachtig winkelcentrum bij de Coop.

Nadat de koelkast en kastjes weer gevuld zijn voor de komende dagen rijden we verder door een prachtige bosrijke omgeving, langs grote en kleine fjorden en we zien de bermen prachtig geel gekleurd door de talrijke paardenbloemen.

We stoppen voor de lunch en ook deze plek komt bekend voor. Twee jaar geleden hebben we deze plek bezocht en een achtergebleven goed gevulde handtas gevonden. Deze hebben we toen bij de receptie van de naastgelegen camping afgegeven.

Vandaag hebben we een doel, de camperplek bij de Bergsoysundbrug. Deze plek is erg geliefd bij vissers omdat je vanaf de brug kunt vissen, maar de plek is ook gauw vol. De route hier naar toe is prachtig. Alles in Noorwegen heeft zijn charme, groene glooiende heuvels, ruige bergen, ijsvlaktes, dorpjes met mooie gekleurde huisjes, vlakke toendra’s, kolkende rivieren, imposante watervallen……ik kan wel even doorgaan. Juist die variatie in landschap maakt Noorwegen zo’n pracht vakantieland.

We nemen de veerboot van Halsa naar Kanestraumen (269 NOK). De overtocht duurt slechts 15 minuten maar aan de overkant aangekomen regent het! Wat jammer!

Om 16.00 rijden we de parkeerplaats op bij de Bergsoysundbrua waar je officieel niet mag overnachten maar de plek gewoon  té mooi is om door te rijden.

We maken een wandeling langs het fjord, nemen een kijkje bij de vissers op de brug en zien bij terugkomst dat de verwarming in de camper lekt.  Henk is er weer druk mee!

We hebben een leuk gesprek met een ontzettend positieve man die al tientallen jaren zijn vakanties doorbrengt in Noorwegen. Zijn verhalen zijn niet-alledaags, erg interessant maar vooral erg vermakelijk.

Helaas kunnen we door de regen de avond niet buiten doorbrengen.

Dag 21 Bergsoysundbrua – Ålesund 120 km


We zien een strak blauwe lucht als we wakker worden, wat wil een mens nog meer! Om 9:30 uur vertrekken we en na oponthoud door enkele wegwerkzaamheden bereiken we om 11.00 uur de haven van Molde waar we meteen de veerboot op kunnen (378 NOK).

Aan boord eten we een heerlijke Noorse wafel en voor we het weten zijn we weer aan de overkant. De weg naar Ålesund is mooi maar niet bijzonder. We rijden naar de camperplaats, gelegen midden in de stad en vinden nog net een plekje op de eerste rij aan het water. Super! We waren hier al eerder en deze camperplaats is altijd vol. Er is stroom en er is een sanitair gebouw met toiletten en douches.

’s Middags maken we een wandeling door de mooie stad. Het is mooi weer en er heerst een gezellige drukte. Na twee uur hebben we het wel gezien en brengen we de middag door bij de camper waar we kunnen genieten van het mooie uitzicht. Henk vist en we zien de Hurtigruten aanmeren. Wat een prachtige plek!

Dag 22 Ålesund  - Runde 130 km


We staan vroeg op en horen drie maal de scheepshoorn van de Hurtigruten die weer binnenkomt. Wat een mooie traditie. Als we wegrijden proberen we met de camper de Aksla te bereiken, een mooi uitzichtpunt over de stad, maar helaas het is een gekrioel van grote bussen en de straten zijn erg smal. Na de zoveelste maal vastgereden te zijn besluiten we te keren. De andere optie om de Aksla te bezoeken was vanuit de stad 414 treden omhoog. Maar dat lukt me niet zo goed plan met die knie van mij.

We rijden naar Sulesund en nemen de boot naar Hareid (305 NOK) en gaan in Ullsteinvik op zoek naar een soort Gamma om slangenklemmen te kopen voor de lekke slang van de verwarming.

Vroeg in de middag rijden we via de prachtige route over dammen en bruggen ons prachtige eiland Runde op, waar we hartelijk verwelkomd worden door onze Runde vrienden. Wat heerlijk, het voelt echt weer als thuiskomen.