Noorwegen 2018 deel 2

Noorwegen 2018

deel 2

Dag 11 t/m 26 van 28 mei t/m 12 juni op Runde, ons prachtige eiland.


De natuur is door het prachtige weer erg vroeg op gang gekomen. De wilde eenden hebben al jongen, twee moeders met twee eendjes, een met 8 eendjes. Hopelijk kunnen ze hun kroost beschermen tegen de altijd hongerige mantelmeeuwen, grote jagers of zeearenden. De meeuwen zitten allemaal te broeden. Zo nu en dan is er hoop kabaal als een zeearend zich aan onze kant van het eiland begeeft. De meeuwen waarschuwen elkaar en werken samen om de indringer te verjagen. Mooi om te zien.


Verschillende malen laat de otter zich zien, hij zit verscholen onder de rotsen bij de muur. Maar het lukt me niet om de otter te fotograferen. Ook de zeehond komt vlak voor onze camper even gedag zeggen. Wat is het toch prachtig, om vanaf je mooie plek pal aan zee, de hele dag de wonderen van de natuur te kunnen aanschouwen.

Je hoeft niks te doen, alleen maar zitten en genieten, geweldig!

Dit jaar gebruik ik onze vakantie op Runde om te herstellen van mijn galblaasoperatie. Helemaal fit ben ik niet dus de lange wandelingen en/of beklimmingen sla ik dit jaar over. Maar de korte wandelingen naar het einde van het eiland en naar de haven bieden voldoende afwisseling.


De mannen gaan bijna iedere dag vissen. Meestal bij de brug op Runde maar vaak nemen we de camper mee en gaan we naar Mjølstadneset waar ook Thea en ik kunnen genieten van het prachtige weer en het mooie uitzicht. We combineren het uitje met het doen van de nodige boodschappen zodat we een paar dagen vooruit kunnen.

Op een van de uitjes zien we grote rookwolken. Als we dichterbij komen zien we dat vlak bij de lange tunnel er een flinke bosbrand woedt die een bedreiging vormt voor de nabij gelegen huizen. Wat erg voor die mensen, we hopen dat ze nog op tijd de brand kunnen blussen.

Het is de afgelopen maanden zo droog geweest dat er een vuurwaarschuwing geldt, dus niet grillen of barbecuen in de natuur. Er dreigt een tekort aan drinkwater.

Het blijft prachtige weer, nog nooit zo’n geweldig weer gehad op Runde. We zitten vaak al ‘s-ochtends vroeg om half zeven in het warme zonnetje te genieten van de stilte en bekijken de activiteiten van de meeuwen en de scholeksters die ogenschijnlijk nooit lijken te slapen.

Maar plots kan ook het weer omslaan en hult het eiland zich in dikke mist en wordt het een stuk frisser. Wat een verschil in temperatuur.

Als de zon 's avonds om 21:00 uur achter de berg verdwijnt wordt het ook wat frisser. Om half twaalf komt ie weer achter de berg vandaan en zorgt dan vaak voor een betoverende zonsondergang.

En zoals altijd wordt deze camping bewoond door veel vriendelijke en bijzondere mensen. Leuk om mee te praten, leuk om te observeren. Er gebeurt altijd van alles op dit wonderlijke mooie plekje. We begroeten Carl en Josi, onze vrienden uit Köln. Zij worden de rest van onze vakantie onze buren, gezellig.


Corrie en André zijn ook inmiddels aangekomen om de 70e verjaardag van Ute te viere. Vorig jaar zijn we uitgenodigd bij de verjaardag van haar man Christian en hebben we drie dagen lang gefeest op een wijngoed in de Pfalz. Toen hebben we ook beloofd om dit jaar eerder naar Noorwegen te gaan om haar verjaardag te komen vieren.

En nu is het zover. We maken een mooie "boog" en gaan met zijn allen om half 10 Ute verrassen met ons gezang. Ze is blij verrast en we krijgen allemaal een glaasje sekt! En dat zo vroeg in de ochtend!

Na dit gezellige spontane samenzijn gaan we de feestruimte versieren zodat alles klaar is voor vanmiddag, wanneer we uitgenodigd zijn voor "kaffee mit Kuchen" en later een barbecue.

We genieten van het prachtige gedicht en lied wat Josi speciaal heeft gemaakt en we genieten van een heerlijke dag, samen met onze lieve vrienden.

De dagen op Runde vliegen voorbij. Ook al doe je ogenschijnlijk niet veel, er is altijd wat te beleven, maar je moet al die wondertjes van de natuur wel willen zien! Voor de lezers die van natuur, rust, wandelen en vogels houden....... maak een tussenstop op Runde en geniet van een paar dagen rust op dit mooie eiland.