Noorwegen 2019 deel 3

Noorwegen 2019

deel 3

Dag 16 t/m 30           Runde


Zoals gezegd blijven we twee weken op Runde. Het weer is wisselend, we zitten heerlijk buiten en kunnen barbecueën maar moeten soms ook uren binnen zitten i.v.m. de regen. Maar het is hier nooit saai, leuke lieve mensen, prachtige natuur met kleine wondertjes. De eenden hebben al veel kleintjes, de otter laat zich regelmatig zien en de meeuwen hebben het dag en nacht druk. We hebben prachtig uitzicht over de zee dus zelfs als we binnen moeten zitten is het geen straf. We brengen tijd door met vrienden, de een bakt heerlijke cake (dank Corrie) en deelt zijn internet met ons (dank André), we krijgen uitnodiging om wafels te eten en “storm” soep te eten en we hebben leuke gesprekken met de toeristen die komen en gaan. Kortom een geweldige plek

Onze zesde dag op Runde verloopt speciaal. We staan op met prachtig mooi weer, zonnetje schijnt uitbundig dus Corrie en ik besluiten tot een wandeling tot aan de haven (op en neer bijna zeven kilometer). Daar aangekomen zien we een inktzwarte lucht aankomen en ook al stappen we hard door we kunnen de bui niet voorblijven.

De regen gaat over in ijsregen en daarna in dikke vlokken sneeuw! We hebben veel meegemaakt op Runde maar sneeuw! Enfin na een uur schijnt de zon en hebben we de middag buiten in het zonnetje doorgebracht.

Henk bracht weer drie mooie vissen mee.


’s Avonds klimmen we met vijven de berg op, ik durf eindelijk de pittige klim aan. Boven aangekomen belanden we in een vreselijke sneeuwbui. Voordeel is dat er niemand op de berg is en de papegaaiduikers zitten op 1 meter afstand van ons. Prachtig! Nadeel is dat je de fotocamera niet droog kan houden zodat we niet lang boven blijven en veel foto’s niet scherp waren. Op zowel de heen als terugreis komen we langs de grote jagers, prachtige vogels! Na een lange mooie afdaling komen we moe maar voldaan om 23:15 uur op de camping aan. Het was meer dan de moeite waard.

Nog steeds op Runde, ons paradijsje! Helaas is het weer dit jaar erg wisselvallig, veel regen en wind en de zon laat zich niet zoveel meer zien. Maar het is in het hele land erg slecht dus we moeten het gewoon accepteren en er het beste van maken en dat lukt ons prima!

We maken prachtige wandelingen en zien de kleine wonderen van de natuur. We hebben bijzondere ontmoetingen met lieve mensen en dat is tevens ook de kracht van dit bijzondere eiland.

Twee steenarenden zorgen voor veel onrust onder de vogels, zij roven de nesten leeg en de meeuwen en torenvalken proberen iedere keer met veel kabaal de indringers te verjagen. Wat een tumult!

De laatste dagen vullen zich met prachtige wandelingen en het opdoen van meer vogelkennis. We worden weggebracht naar het puntje van het eiland en maken met Marianne en Hans, twee enorme vogelkenners de wandeling terug naar de camping. Ik leer luisteren naar de verschillende geluiden die de vogels maken en kijk vervolgens door de enorme kijker om te zien hoe ze er uit zien. Schitterend! We zien een grasmus, bergeenden, vitus, kuifaalscholvers, diverse piepers en uiteraard veel scholeksters, bonte kraaien en verschillende meeuwen.

De laatste avond neemt de eigenaar van de camping Knut ons mee op “safari” met de auto en we zien herten, drie otters en een egel. De laatste dag is het voor het eerst warm en worden we ‘s avonds getrakteerd op een prachtige zonsondergang.

Zaterdagochtend nemen we afscheid van al onze vrienden en bekenden en kunnen we terugkijken op een heerlijk verblijf.