Noorwegen 2022 deel 3

Noorwegen 2022

deel 3

Dag 18 t/m 34           8 juni t/m 24 juni     Runde

 

Runde, ons prachtige eiland. Het is middels, vaak spectaculaire, bruggen verbonden met diverse andere eilanden en alleen de tocht hier naar toe is al meer dan de moeite waard. Persoonlijk vind ik deze route mooier dan de route “the Atlantic Road”.

Wij verblijven er dit jaar voor de elfde keer en het verveelt nooit. Misschien is er ogenschijnlijk niet veel te doen, maar wie kan genieten van de wondertjes van de natuur, het prachtige landschap, de vele vogels en een zeer prettige sfeer is hier zeer zeker op zijn plaats. Veel fotografen, wandelaars, rustzoekers en natuurliefhebbers hebben dit pareltje in de Noorse zee ontdekt en komen regelmatig terug.

Wij bezochten dit eiland per toeval in 2010 en sindsdien is dit prachtige eiland jaarlijks een vast onderdeel van onze rondreizen. Het voelt echt als thuiskomen.

We verblijven op camping Goksöyr, welke wordt gerund door Knut en Inguna. De kleine drukke camping is eenvoudig maar heeft alles wat een mens nodig heeft.

We staan met onze neus van de camper aan de muur en kunnen de hele dag over de zee uitkijken en zien voor onze ogen de wondertjes van de natuur. Dit keer hebben we geluk want voor onze ogen komt de visotter terug uit zee en gaat op zijn gemak zijn gevangen vis voor onze neus op zitten peuzelen. Wat prachtig om dit dier nu eens echt goed te kunnen zien in plaats van altijd maar een glimp.

Wij maken een paar keer een prachtige fietstocht naar Fosnavag. Een tocht met hindernissen want je moet allereerst de lange, hoge brug over om het eiland te verlaten en vervolgens door de 1 kilometer lange tunnel én nog een zeer hoge brug. Spannend maar zeer de moeite waard.

Henk gaat regelmatig vissen en niet onverdienstelijk. Niet alleen wij smullen van de lekkere vis, ook vele campinggasten delen mee met de vangst.

Het is erg stil, er zijn dit jaar weinig meeuwen. In de coronatijd waren er weinig toeristen en hierdoor zijn ook de meeuwen weggebleven. Jammer, ik mis hun trippelende pootjes op het dak van de camper.

Wij zitten midden in het broedseizoen en zien voor onze ogen de kleine jonge meeuwtjes en scholeksters opgroeien. Hun ouders laten ze iedere dag een beetje vrijer. Helaas worden alle jonge vogels en eendjes op het eind van ons verblijf opgegeten door een nerts, die bijna iedere nacht toeslaat. Vreselijk, wat kan de natuur hard zijn!

We hebben inmiddels veel vrienden die, net zoals wij, ieder jaar Runde in het reisprogramma opnemen. Met hen hebben we heerlijke etentjes, vieren we gezellige verjaardagen, eten we Noorse wafels en drinken we regelmatig een borreltje.

Ook worden we uitgenodigd door Knut en Inguna, de eigenaren van de camping, om Bacalao te komen eten. Een typische Noorse maaltijdsoep gebaseerd op Klipfisk (gedroogde kabeljauw), aardappels, slagroom en uien. De gastheer en gastvrouw hebben het etentje geweldig verzorgd en samen met onze vakantievrienden en de nodige drankjes hebben we een geweldig leuke avond.

We boeken de boottocht met de Aquila, een prachtig alternatief voor mensen die de pittige klim naar de vogels boven op het eiland niet kunnen maken.

We beginnen om 18:00 uur de tocht. We zijn nog geen 20 minuten onderweg of het begint te hozen! Net toen we bij de papegaaienduikers waren, wat jammer. De lenzen van onze camera’s worden nat en dat maakt het scherp fotograferen op een deinende boot erg lastig. We zien onder meer aalscholvers, alken, papegaaienduikers, drieteenmeeuwen, Jan van Genten en verschillende zeearenden. Met de papegaaienduikers gaat het goed, vertelt Johan de schipper van de Aquila, ruim 40000 koppels zijn weer teruggekeerd op Runde en hebben allemaal jongen. Met de drieteenmeeuwen gaat het veel minder, nog slechts 100 in de grot. En het plastic op zee zorgt voor veel problemen bij o.a. de Jan van Genten omdat zij vaak verstrikt raken in het plastic en een vreselijke dood sterven.

Zo nu en dan is het gelukkig droog. Op de terugweg, langs de voorkant van het eiland, is de zee onrustiger en zijn de golven veel hoger dus ik ben blij dat we na twee uur weer vaste grond onder de voeten heb. Het was een prachtige tocht!

Tja het weer op Runde, we zijn het wel gewend. Het wisselt soms per uur. Runde is het laatste eiland hier in de Noorse zee en het kan hier echt behoorlijk spoken.

De wind trekt de wind, flinke windstoten en op sommige momenten echte storm. Soms best beangstigend hoe de camper op en neer schudt.

Ondanks het “slechte” weer vermaken we ons prima want zelfs op een druilige dag zijn er altijd droge momenten waar we dankbaar gebruik maken om te gaan wandelen en Henk te gaan vissen.

Kortom ook dit jaar hebben we een geweldige tijd op dit prachtige eiland.