Noorwegen 2022 deel 4

Noorwegen 2022

deel 4

Dag 35          25 Juni              Runde - Åheim 95 km

 

Er is een tijd van komen en ….. Vannacht scheen er een felle zon en was het meer dan 20 graden. Als we opstaan is het wat bewolkt maar wel lekker weer. We nemen afscheid van iedereen en rond 11.00 uur verlaten we het prachtige eiland. We doen wat boodschappen in Fosnavag en gaan op weg naar onze nieuwe bestemming, Åheim. Tip van onze vriend de “stenenman” Lothar die me tips heeft gegeven om zelf peridot en eclogliet stenen te vinden in de groeve. Spannend!

De plek is heel lastig te vinden maar als we er uiteindelijk zijn ontmoeten we een superaardig stel uit Noorwegen die ons wegwijs maakt in de kunst van het “zoeken”. Wij mogen ook hun hamer en beitel lenen om te kappen en als bonus krijg ik ook nog een zuivere peridotsteen cadeau! Er komt nog een stel uit Hawaï de vindplaats bezoeken. Zij is geoloog, hij astronoom en we leren ontzettend veel over de stenen die ik eerder gekregen heb. Wat een bijzondere middag! We verzamelen een bakje vol met kleine peridot steentjes en grote brokken peridot en eclogiet. Mijn handen doen zeer van de kleine steentjes en ook mijn rug begint te protesteren, bovendien is het erg warm. Om 17.00 uur houden we het voor gezien en vinden 500 meter verder een mooie plek aan het water voor de overnachting en genieten we de rest van de avond van de rust.

Dag 36         26 Juni               Åheim - Vik 230 km                     

 

Lekker geslapen, het was doodstil vannacht. Dat zijn we niet meer gewend na al die vogelgeluiden op Runde. We ontbijten op ons gemak en rijden een prachtige route, eerst een stuk door de bergen, later langs het fjord. Schitterend! Het weer is goed, zelfs warm en benauwd. We willen de veerboot nemen van Lote naar Anda maar zien de veerboot voor ons neus vertrekken. Geen punt, we genieten van het prachtige uitzicht en nemen de ferry van een half uur later. We maken van de gelegenheid gebruik en kopen op de boot een heerlijke Noorse wafel met rømme. We passeren “ons” mooie plekje vlak voor Skei maar het anders zo lieflijk kabbelend riviertje is veranderd in een kolkende wilde rivier. Door alle regen die gevallen is en het late smelten van de sneeuw zijn alle oevers verzadigd en onbegaanbaar. Dus we moeten op zoek naar een ander lunchplekje. In Skei bezoeken we de souvenirwinkel en we zien dat alles extreem duur is geworden. We nemen weg 5, een weg met prachtige uitzichten maar ook veel tunnels. Als we vanaf Sogndal langs het fjord rijden is de weg soms akelig smal. Voor Henk geen probleem, die rijdt onverstoorbaar door maar voor mij is het billen knijpen. In Hella nemen we de tweede ferry van vandaag. Gelukkig hebben we in Nederland een Ferjepass aangeschaft, dat geeft 50 procent korting op de veerboten wat veel scheelt op een camper zeker als die langer is dan 6 meter. We rijden door Vik en klimmen tot grote hoogte en parkeren de camper op de Vikafjell op bijna 1000 meter hoogte. Hier gaan we de nacht doorbrengen, spannend, winderig en koud! We eten een, met liefde door Henk gevangen, visje uit de diepvries.

Dag 37          27 Juni              Vik - Agatunet 105 km

  

Heerlijk geslapen! Vanmorgen in alle vroegte scheen de zon maar als we opstaan zitten we weer in de wolken en begint het te regenen. We rijden een prachtige route over het Vikafjell, tussen de besneeuwde bergen en langs de nog bevroren meren. Ik hou van fjells, enerzijds omdat hier geen bomen groeien maar alleen met mos begroeide prachtige stenen waartussen ontelbare stroompjes een weg proberen te vinden naar lagere oorden en anderzijds doordat ik links en rechts van mij vaste grond heb i.p.v. steile afgronden. De afdaling die volgt is pittig, steil en vaak erg smal. Er komen ons veel campers tegemoet, veelal Noren want de vakantie is hier begonnen. We rijden langs skigebieden en watersportgebieden, er wordt veel gekanood en geraft. In Voss legen en vullen we de camper en gooien we de tank vol, au! We nemen vandaag de linkeroever van het fjord richting Odda en daarom moeten we eerst nog langs een prachtige maar oh zo spannende smalle weg van Granvin naar de veerboot. Er zijn veel wegwerkzaamheden, er wordt veel inspanning gedaan om de smalle weg te verbreden. We nemen de veerboot van Kvanndal naar Utne en rijden de mooie weg langs het fjord tot onze overnachtingsplek. Een plek bij een oud, authentiek beschermd boerendorp, gelegen tussen de appelbomen aan het mooie fjord. Schitterend! We maken een mooie wandeling naar het strandje en naar het oude dorp waarvan het oudste gebouw uit 1220 dateert. Helaas is het museum op maandag niet geopend. We brengen de avond rustig door, luisterend naar de geluiden van de vele vogels en de watervalletjes op de achtergrond. Weer zo’n prachtige dag in Noorwegen.

Dag 38          28 Juni              Agatunet – Vinje 155 km


Het zonnetje schijnt als we opstaan en het is gelijk al warm! Na het ontbijt rijden we langs het mooie fjord naar Odda. We doen wat boodschappen en lopen het stadje in. Ik koop weer een mooie Noorse broek, dit keer een blauwe. Hierna vervolgen we de weg naar het zuiden, een schitterende route langs meren en woest stromende rivieren en ontelbare watervallen. We rijden door het toeristisch wintersportgebied van Røldal met veel vakantiehuisjes en skiliften. Na Røldal sluiten we aan in een lange rij voor de werkzaamheden. Een soort safetycar van de Noorse rijkswaterstaat rijdt voorop en de lange rij voertuigen mag hem volgen. De lange tunnel van 6 km blijkt afgesloten en we worden over de smalle oude weg om de tunnel geleid. Gelukkig dus éénrichting! De oude route is prachtig en leidt ons over de fjell met grote vaak nog met sneeuw bedekte zwerfkeien. Dit is pas genieten! Even later volgt er nog zo’n versperring maar dit keer een relatief korte omleiding en dan door de tunnel. Helaas missen we door deze laatste afsluiting onze camperplek dus gaan we op zoek naar een andere mooie plek. In de buurt van Vinje vinden we een prachtplek aan de rivier met eigen picknickbank. ‘s Avonds eten we lekkere pannenkoeken!

Dag 39          29 Juni              Vinje - Tinn 120 km

 

Vandaag gaan we naar Rjukan, naar de Gaustatoppen. Deze bezienswaardigheid stond nog altijd op ons lijstje maar de ligging lag nooit op onze route. Omdat we deze keer de overtocht gaan maken van Langesund naar Hirtshals is het dé gelegenheid om de regio Telemarken te bezoeken. Na het ontbijt en de koffie rijden we over bochtige wegen door een mooi groen bosrijk gebied. In Rjukan nemen we de afslag naar de Gaustatoppen, een steile weg met veel haarspeldbochten. We parkeren de camper op ongeveer 1000 meter hoogte en lopen naar de ingang van de Gaustabanen. We kopen 2 tickets à 42 euro en wachten op wat komen gaat. Het eerste stuk is een treintje van twee wagonnetjes waar maximaal 25 personen mee mee kunnen. Hiermee gaan we, al hobbelend, 850 meter diep de berg in. Dan stappen we over op een kabelbaan in de vorm van een treintje die een afstand aflegt van 1050 meter met een stijgingspercentage van 39 graden. Voor mensen met hoogtevrees zoals ik een echte uitdaging. We komen uit op een prachtig uitzichtpunt waar je met helder weer 1/6 van Noorwegen kunt zien. De laatste 180 meter klimmen we via een gemaakte trap van rotsblokken naar de beloning, koffie met een heerlijke Noorse wafel en een prachtig uitzicht!

Hierna volgt uiteraard de reis in omgekeerde volgorde. Je kunt deze top ook via een rotsachtig pad beklimmen, twee uur heen en anderhalf uur terug, maar dat was voor ons geen optie. We overnachten op een prachtige plek aan het water en genieten van het heerlijke zonnetje. Het was weer een schitterende dag!

Dag 40          30 Juni              Tinn - Lunde 110 km

 

We ontbijten op ons gemak en genieten van het prachtige uitzicht op dit historisch stukje Noorwegen, het Tinnsjåmeer. Hier hebben de geallieerden in de oorlog de veerboot Hydro, geladen met “zwaar water” (grondstoffen om atoombommen te maken), laten zinken. Een historische heldendaad die ook verfilmd is en waarvan series zijn gemaakt. Als we thuis zijn ga ik me hier zeker in verdiepen. We rijden langs het 35 km lange Tinnsjåmeer, een prachtige weg die ons dan weer vlak langs het meer voert, dan weer hoog bovenlangs. We maken een stop in Heddal om één van de beroemdste staafkerken vast te leggen. En wij zijn zeker niet de enigen die een bezoek brengen aan het, in de dertiende eeuw gebouwde, kerkje. We doen wat boodschappen omdat we besloten hebben om een paar dagen door te brengen in Lunde, aan het Telemarkkanaal. Het weer is namelijk schitterend en de informatie vertelt ons dat je daar heel goed kunt fietsen. We kiezen de kortste, maar tevens meest bochtige smalle bergachtige weg via Bø. Prachtig maar spannend, althans voor mij. We rijden naar een betaalde camperplaats gelegen aan het Telemarkkanaal mét faciliteiten. We genieten, onder de schaduw van de boom, van het heerlijke weer en doen lekker niks, alleen genieten.

Dag 41 t/m 43      1 t/m 3 juli                Lunde

 

Als we opstaan is het weer prachtig weer, vandaag gaan we de fietstocht maken langs het kanaal. Na het ontbijt haalt Henk de fietsen uit de garage en ziet dat de band van zijn fiets lek is. Niet slap, gewoon hartstikke plat! Met engelengeduld heeft hij geprobeerd de band te plakken maar het scheurtje in de binnenband was te groot om te repareren. Wat jammer!

Het historische Telemarkkanaal wordt door sommigen "het mooiste kanaal ter wereld" genoemd. Nou dat zou ik niet durven beweren maar mooi is het zeker. Het kanaal is 105 kilometer lang en loopt van Skien aan de kust tot aan de voet van de Hardangervidda. Met de historische kanaalboten en de 18 sluizen is het bovendien een toonbeeld van techniek. We zien vandaag de boten Victoria en de Hendrik Ibsen langskomen. Je kunt zo’n tocht boeken tot een bepaalde bestemming en dan je fiets meenemen zodat je terug kunt fietsen (moet je natuurlijk wel fietsen hebben met goede banden) Enfin het is leuk om het schouwspel in de sluis vanaf de kade te bekijken.

 

We genieten dit weekend van de Formule 1 race maar helaas dit weekend door technische problemen geen hoofdrol voor onze Max.

We maken wandelingen langs het mooie kanaal, luieren in de zon en en genieten van het heerlijke weer. Op zondag zien we de beide boten waarmee je een dagtocht kunt maken op het Telemark; de MS Henrik Ibsen gebouwd in 1907, vernoemd naar een beroemde gedichtenschrijver en de nog oudere MS Victoria uit 1882. Het is zondag, dus het schutten van de boten trekt veel bekijks. Niet alleen toeristen maar ook veel Noren maken er een uitje van.

Dag 44          4 juli                 Lunde – Langesund – Hirtshals- Hobro (Dk) 190 km

 

Vanmorgen op ons gemak kunnen doen, we hoeven maar 70 kilometer tot aan Langesund. We vullen bij de Coop de voorraad nog aan voor de laatste dagen en rijden een mooie route, waarvan het eerste deel nog langs het Telemark kanaal. In Langesund aangekomen sluiten we aan in een van de vele rijen met wachtende auto’s en campers. We lunchen in de camper en pakken hierna wat handbagage om de vierenhalf uur durende overtocht door te komen. Onze kennissen uit Heidelberg, die we al een aantal jaar ontmoet hebben op Runde, staan ook in de rij.

Om 15:15 uur vertrekt de volledig uitverkochte boot, dus de vertraging valt mee. Het waait flink als we boven op het zonnedek de mooie kust van Noorwegen zien verdwijnen. Bye bye, prachtig land, hopelijk tot volgend jaar!

We verkennen de boot, drinken wat en bezoeken de tax free shop. De boot begint flink te schommelen, dus gauw reistabletje genomen en in de reclining seats gaat zitten.

Om precies 19:00 uur meert de boot aan in Hirtshals maar we zijn de op twee na laatste die van boord mogen. Enfin we rijden samen met Anthonia en Herman naar een camperplaats 120 km zuidwaarts in de plaats Hobro. Een prachtige camperplaats gelegen bij een vikingsmuseum met gebouwen daterend uit 1860. Zo mooi! We maken een wandeling rondom het museum en genieten van de prachtige omgeving. Wat een cadeautje zo op een van de laatste dagen van de vakantie! We hebben nog een gezellige avond, morgen gaan we weer ieder onze eigen weg!

Dag 45           5 juli                Hobro - Wildeshausen 535 km

 

We staan al vroeg op en al voor 8:00 uur nemen we afscheid van onze Duitse vrienden en gaan we op zoek naar hopelijk “goedkope” diesel. Dat lukt aardig, we betalen 2.00 euro! We maken 2 maal een koffiestop en nog vóór de lunch trotseren we de werkzaamheden rondom Hamburg. We hebben geluk, met slechts 6 minuten vertraging rijden we langzaam rijdend Hamburg door zodat we al om 15.30 uur de camperplaats van Wildeshausen oprijden. ‘s Avonds gaan we naar het stadje en willen we gaan eten op ons vaste adres maar helaas blijkt restaurant de Ratskeller niet meer te bestaan. Bij de Griek, met de originele naam Zorba, eten we een schnitzel en daarna genieten we in een ijssalon van een lekker toetje met een cappuccino na. Heerlijk, een leuke en lekkere afsluiting van onze geweldige vakantie! Morgen weer thuis, ook heerlijk!

Dag 46          6 juli                 Wildeshausen – Boxtel 326 km

 

Alweer vroeg uit de veren, om kwart voor 8 rijden we de camperplaats af. Ondanks de spits is het niet extreem druk op de weg, we kunnen lekker doorrijden. We maken 1 koffiestop en rijden om kwart voor 12 Boxtel weer binnen. Home sweet home!

We kunnen terugkijken op een heerlijke, prachtige vakantie.