Griekenland 2008 deel 2

Griekenland 2008

deel 2

Zaterdag 17-05-2008, van Olympia naar Kiparissia, afstand 233 km


Vandaag een van de mooiste bergroutes van de Peloponnesos, dwars door het mooie landschap va Arcadië. Schilderachtige bergdorpjes, kuddes geiten en overstekende schildpadden.

Een duizelingwekkende afdaling (Ingrid durfde niet te kijken) naar de Lousios-kloof met zijn kloosters, Byzantijns kerkje en heiligdom ter ere van de god Asklepios.

Een groot gedeelte van de tocht voerde door een vorig jaar afgebrand gebied. Overnachting in Kiparissia op de gelijknamige camping. 's-Avonds lekker gegeten in een restaurantje aan de haven.

Zondag 18-05-2008, een heerlijke rustdag in Kiparissia


Deze dag doorgebracht op de prachtig aan zee gelegen camping begroeid met palmen, vijgenbomen en druivenranken boven de camperplaatsen die daar voor de nodige schaduw zorgden. Ondanks de frisse zee hebben de dames toch nog heerlijk gezwommen.

De rest van de dag doorgebracht met plannen maken voor de komende dagen.

Dinsdag 20-05-2008, van Gialova naar Neo Itylo, afstand 183 km.


Weer een prachtige tocht vandaag. We zijn de kust gevolgd van het linker schiereiland met de 2 "parels van het zuiden", Methoni en Koroni, beide met een Venetiaans kasteel, een haventje en smalle oude straatjes. Ook hier is het landschap bergachtig met veel olijfbomen en sinaasappelbomen. Via Kalamata naar het middelste schiereiland gereden.

De route tussen Kardomili en Aeropoli is een van de mooiste in de Peloponnesos en voerde door een bergachtig landschap met uitzicht op de rotsachtige kusten en prachtige dorpjes. En overal weer de schitterende bloemen.

Campings zijn hier niet te vinden. Daarom hebben we overnacht op een camperplaats zonder verdere voorzieningen aan de baai van Neo Itylo. We stonden pal aan het strand met uitzicht op de heerlijke, maar ruwe zee. Door het gebeuk van de golven op de keien was het moeilijk om de slaap te vatten.

Woensdag 21-05-2008 Van Neo Itylo naar Gythio, afstand 134 km.


Het zuiden van het middelste schiereiland heet Mani en is bekend vanwege de onherbergzaamheid en ruigheid van de natuur. Vroeger was dit een gebied waar de bewoners fel vochten tegen indringers en zich verschansten in hoge woontorens. Een goed voorbeeld hiervan is het stadje Vathia wat we bezochten. Alle nieuwbouw van tegenwoordig gebeurt in deze oude stijl. Koffie gedronken in Porto Kagio in het uiterste zuiden en daarna een mooie tocht gemaakt langs de oostkust van Mani naar Gythio waar we overnacht hebben op Mani Beach Camping. 's Avonds in het naast de camping gelegen restaurantje gegeten waar we ons eten in de keuken mochten uitkiezen en waar we met extraatjes verwend werden. En dat alles voor een heel zacht prijsje.

Donderdag 22-05-2008Gythio naar Mystras, afstand 201 km.


Vandaag een bezoek aan het gezellige havenplaatsje Gythio, waar de kleurige vissersboten aangemeerd lagen en de intkvissen te drogen hingen. Daarna naar het oostelijke schiereiland voor de bezichtiging van Monemvassia, het "Gibraltar van Griekenland". Een Middeleeuws stadje met burcht en stadsmuren op een in zee gelegen rots. Dit alles prachtig gerestaureerd, aangeplant met kleurige bloemen. Na een heerlijke ijssorbet, eerlijk gedeeld met een van de vele zwerfkatten, wilden we naar camping Paradise, 3 km. zuidelijker gelegen. Na lang zoeken vonden we uiteindelijk de resten van de camping, die al 2 jaar gesloten bleek te zijn. Aangezien dit de enige camping in het zuiden was, konden we niets anders doen dan 60 km terugrijden. Omdat de bewegwijzering niet geheel optimaal is (lees: compleet afwezig) raakten we verdwaald midden in de sinaasappelboomgaarden waar de campers amper doorheen konden. Een behulpzame boer wees ons de weg, maar toen we uiteindelijk de camping gevonden hadden, bleek deze eveneens gesloten. Inmiddels was het al bijna avond en de enige uitweg was nog weer eens

60 km verder naar het noorden, naar Mystras, vlakbij Sparta. Gelukkig bleek alles de moeite waard, een prachtige kleine camping temidden van olijfbomen en een zwembad (dit keer met water). Alweer een vriendelijke ontvangst. Wat zijn de Grieken toch aardig en gastvrij. Daarom besloten we ook spontaan een extra nacht te blijven.

Vrijdag 23-05-2008, "Rustdag" in Mystras.


Vlakbij Mystras ligt een 635 meter hoge heuvel met tegen de helling de resten van een Byzantijnse keizerstad.

We lieten ons per taxi, voor slechts € 9.00, naar de bovenste ingang brengen. Vanaf deze ingang was het nog flink klimmen naar de kruisridderburcht. Vanaf deze burcht hadden we een schitterend uitzicht over Mystras, Sparta en omgeving. Vanaf boven zijn we de afdaling begonnen via ruim 2000 ruines van Byzantijnse kerken, kloosters, stadsmuren, paleizen en huizen. Enkele kloosters  en kerken zijn prachtig gerestaureerd en bevatten nog de orginele muurschilderingen en fresco's. Een klooster wordt nog bewoond door nonnen (en katten). De nonnen borduren prachtig en proberen dit aan de toeristen te verkopen. Wij hebben maar een geborduurde boekenlegger gekocht.

Al deze resten liggen temidden van prachtige bloemen en planten. Het was de vermoeiende klauterpartij in de hete zon zeker waard.

De rest van de middag rustig doorgebracht op deze prachtige camping met zwemmen en de website bijwerken.