Frankrijk 2018 deel 1

Frankrijk 2018

deel 1

Vooraf: Ik heb een sabbatical op mijn werk kunnen krijgen en we kunnen ruim zes weken gaan genieten. Ons plan om naar Spanje/ Portugal te gaan hebben we helaas moeten laten varen. Omdat ik afgelopen jaar nogal getobd heb met mijn gezondheid en nog steeds verre van fit ben hebben we besloten de vakantie aan te passen. Stukje rijden, paar dagen rust en dan weer verder en zo willen we onze “tour de France” gaan doen. Ik heb een paar plaatsen uitgezocht die we graag willen gaan bezoeken maar gezondheid en weerbericht zal onze bestemmingen gaan bepalen. Het verslag zal ik dan ook niet van dag tot dag maken maar van bestemming tot bestemming.

Boxtel - Zolder -   Vireux Molhain


Iets later dan gepland vertrekken we naar Heusden Zolder waar we onze eerste stop maken bij mijn vriendin Yvonne, die al sinds 12 jaar in België woont. We rijden in vijf kwartier naar Heusden Zolder, praten weer gezellig bij onder genot van heerlijke cappucino’s en een lekkere lunch.

Rond 14:00 uur rijden we verder, helemaal binnendoor via Hasselt, Dinant (wat een leuk stadje!) naar Givet. Hier aangekomen zien we dat alle camperplaatsen bezet zijn, sterker nog, op de plek waar 10 camperplaatsen gepland staan, staan er minstens het dubbele aantal. Het is natuurlijk vrijdagmiddag en naast de vakantiegangers zijn er ook veel weekendtoeristen.

We rijden verder richting Revin maar komen onderweg geheel onverwachts een bordje tegen die ons verwijst naar een  camperplaats in Vireux Molhain. Het lijkt een geheel nieuwe camperplaats te zijn, mooi aangelegd op een grasveld tussen de bomen, pal aan het water. Superplek. Geen stroom of andere voorzieningen. Tegen betaling van 10 euro gaat de slagboom open.

We genieten buiten van het heerlijke weer. Alleen het geluid van de ganzen en de af en toe blaffende honden verbreken de stilte. De eerste dag is het altijd bijkomen van alle vermoeienissen dus we brengen de rest van de avond, als het frisser is geworden omdat de zon is onder gegaan, lekker in de camper door.

Vireux Molhain - Ligne la Chapel     316 km


Het is mooi weer als we rond kwart voor 10 wegrijden van deze mooie plek. We vervolgen de leuke route langs de Maas. Op dit stuk van de Maas is er geen scheepvaart.

We passeren Haybes waar we ook een CP zien in het ogenschijnlijk leuk dorpje. Het is een prachtige route en de natuur is opvallend groener dan bij ons. Ons navigatie gaat wederom kapot,  de Snooper haperde al de vorige vakantie maar nu geeft ie er definitief de brui aan. We missen niet alleen de navigatie maar ook de achteruitrijcamera. We gaan op zoek naar een soort Mediamarkt om een nieuwe aan te schaffen maar die blijken er in Frankrijk niet te zijn. We behelpen ons ouderwets met kaarten en een hele oude, niet ge-update TomTom😊.

We rijden via Troyes en de N77 naar onze overnachtingsplaats Ligne la Chapel. We worden heel hartelijk ontvangen door de vriendelijke beheerder van deze mooie Municipal. We mogen zelf een (grote) plek uitzoeken. En voor de alleraardigste prijs van 12,40 krijg je ook nog internet!

‘s avonds wandelen we door het mooie, oude slapende dorpje. Naast de heldere rivier die door het dorpje stroomt, ligt nog een oude wasplaats, prachtig in tact gebleven.

Ligne la Chapel - Luzy 165 km


Als we net onderweg zijn zien we dat het in Chablis markt is, altijd leuk! We parkeren de camper en wandelen naar het mooie dorpje waar het een drukte van jewelste is. We kopen een mooi wijnrek, gemaakt van een oud wijnvat, snuiven de heerlijke mengeling van geuren van fruit, kaas en worst op en luisteren naar de verkopers die enthousiast hun waren aanprijzen. En na deze leuke onderbreking vervolgen we weer onze (wijn)route.

In verband met wat gezondsheidsproblemen van mij hebben we besloten om een paar dagen uit te rusten op een voor ons bekende plaats in Luzy. Hier pakken we wat rust en genieten we van het niks doen en het bijkomen van de drukte van afgelopen maanden. Heerlijk!


Luzy - Moulins sur Allier      75 km


Het weer is omgeslagen. Als we om half tien wegrijden regent het en is het erg fris. Wel een mooie dag om te rijden, dat hebben we uitstekend gepland! We doen eerst nog wat inkopen en gaan op weg naar Moulins sur Alliers. Wat is de Morvan aan toch prachtig! Typerend voor het heuvelachtige landschap zijn de glooiende velden met de heggen als afbakening. Het doet Engels aan. En koeien.....heel veel witte koeien! Het blijft een mooi stukje Frankrijk, vooral als je van wandelen houdt! Fietsen is hier lastig, er zijn geen aparte fietspaden dus je moet echt de rustige landweggetjes opzoeken. En als je, net zoals wij, niet zo sportief bent is een elektrische fiets hier wel erg handig

We checken (met enige moeite) in op de camperplaats van Moulins. Het systeem is niet erg makkelijk maar gelukkig worden we geholpen door een vriendelijke Franse meneer die ons zag tobben. Het tarief is, niet schrikken, 0,10 cent per uur! De camperplaats was vroeger een camping Municipal, dus de plekken zijn mooi, groot en onder de bomen. De stroom is wel erg prijzig, 2 euro voor 4 uur maar ja in totaal is het nog een koopje.

Het weer is opgeklaard als we de korte wandeling maken naar de stad. Moulins is een mooie stad, gelegen op de linkeroever van de Allier met prachtige vakwerkhuizen, maar we zien ook veel verwaarloosd panden. We bezoeken de Cathedral de Notre Dame en de evangelische kerk. De laatste was helaas niet te bezichtigen i.v.m. met een kerkdienst.

Het is druk in het centrum en we bekijken de voorbij gaande mensenmassa vanaf een centraal gelegen terrasje onder het geniet van een lekker wijntje.  Gezellig! Ondanks de slechte weervoorspellingen van vandaag hebben we toch kunnen genieten van een mooie aangename droge dag.

Moulins sur Allier - Bonnac-la - Côte 235 km


Wat was het koud vannacht! Als we wegrijden zien we dat er een grote viswedstrijd wordt georganiseerd op de rivier Allier. Het eerste stuk rijden we over de snelweg, ook wel eens leuk na al die bochtige weggetjes. Bij Montlucon nemen we de E62 tot Guéret en rijden verder binnendoor door een prachtig bosrijk gebied naar onze bestemming van vandaag, camping l’Ecrin Nature in Ambazac.

Daar staan we voor een gesloten poort, sinds vandaag (!) is de receptie op zondagmorgen gesloten en zal pas ‘s middags om 15.00 uur open gaan. Dit is toch wel schandalig, staat geen vermelding op de ACSI camping gegevens. Aangezien we graag, als grote fans, de Formule 1 race willen kijken, rijden we naar de eerste de beste camping in de buurt, een kasteel camping “du chateau du Leychoisier”. We checken in, schrikken van de hoge prijs (39,50 euro) en aangezien het een bomenrijke camping is kopen we noodgedwongen voor 7,50 een internet kaart erbij zodat we via de IPad de race kunnen kijken.

Eerlijk is eerlijk, het is prijzig, maar het is wel een hele mooie camping, prachtig aangelegd met als blikvanger twee grote sequoia’s van meer dan 400 jaar oud. Het sanitair bevindt zich in een soort stallencomplex, je moet overal bukken want het is vrij laag maar de douches hebben nog schitterende oude tegels. Het sanitair is primitief maar het zwembad daarentegen is lux en prachtig aangelegd, naast de tennisbaan.

Na het kijken van de race genieten we buiten van het prachtige weer en maken een wandeling door de kasteeltuinen en bewonderen het mooi bewaarde kasteel vanaf de buitenkant.Bonnac-la-Côte - Oradour sur Glane -  Bergerac   205 km


Als we ‘s morgens deze mooie camping verlaten is het bewolkt, maar wel een aangename temperatuur. Op het programma van vandaag staat het verlaten dorp van Oradour sur Glane, één van de bestemmingen die ik deze vakantie op het lijstje heb staan.

De inwoners van Oradour sur Glane (640 inwoners) zijn op 10 juni 1944 allemaal omgebracht door de Duitsers, als vergeldingsactie van het opblazen van een spoorbrug op 8 juni door het Franse verzet waarbij twee Duitsers omkwamen. Het dorp is in tact gebleven zoals het toen is achtergebleven, een indrukwekkend nalatenschap dat getuigt van de waanzin van de oorlog.

We wandelen door het stille, verlaten dorp en zien de resten van de muren die nog overgebleven zijn. Schildjes op de half afgebroken muren vertellen welke activiteiten er plaatsvonden, zoals bakker, café, garage etc. Alleen de metalen attributen hebben de tand des tijds doorstaan. Zo zien we bijna in ieder huis nog oude naaimachines en voorwerpen voor de kachel. Verder veel roestige auto’s, één verlaten auto staat nog midden op de weg. Op een of andere manier maakt die erg veel indruk.

Er zijn veel bezoekers maar er heerst een respectvolle stilte. De kerk is nog het meest in tact maar als je dan leest hoe hier alle vrouwen en kinderen naar toe zijn gebracht en verzameld om daarna levend verbrand te worden........onvoorstelbaar!


We bezoeken ook het indrukwekkende kerkhof met hele oude graven, prachtige schilden en de graven van de omgebrachte inwoners.

Een bezoek aan Oradour zou op ieders lijstje moeten staan, zodat men kan leren van het verleden.


Hierna rijden we verder de Dordogne in, we passeren Thiviers, hoofdstad van de Foie Gras. Vlak voor Perigieux zien we een groot winkel centrum waar we een autospeciaalzaak (Feu Vert) vinden waar we uitstekend geholpen worden door een klantvriendelijke medewerker. We kopen een nieuwe TomTom en een losse achteruitrijcamera en hij is zo vriendelijk om de nieuwe aansluiting ter plekke voor ons te maken. Hierna rijden we via een bezoek aan de Action (blijft leuk) naar Perigieux maar in deze drukke stad vinden we nergens een plek om de camper te parkeren.

Dan maar door naar Bergerac, waar we ons installeren op de bomenrijke camping Municipal, gelegen aan de rivier de Dordogne. Het is warm, hėél warm. Pas na het eten maken we de wandeling naar het gezellige dorpje. We bezoeken het oude plaatsje, drinken een bier op het gezellige drukke terras en genieten van de vele passerende toeristen. Omdat de winkels al dicht waren besluiten we nog een dagje te blijven om morgen het dorpje overdag te bekijken. En een dagje rust is nooit weg!

Bergerac -  Pujols 81 km


Het is prachtig weer als we verder trekken door de Dordogne. Via rustige landweggetjes, door stille dorpjes rijden we naar Pujols, vlakbij Villeneuve sur Lot. We checken in op camping Lot & Bastides a Pujols, een pas in 2015 aangelegde camping, waar we vriendelijk worden ontvangen. We mogen zelf een plaats uitzoeken maar, aangezien de camping vrij nieuw is, zijn er alleen maar lage struiken zodat we wel in de volle zon staan. Het is erg warm maar gelukkig geven de luifel, het schaduwdoek én het zwembad verkoeling.

We besluiten hier enige dagen te blijven en bezoeken o.a. op de fiets Villeneuve sur Lot, een stad wat ons enigszins tegenvalt. Villeneuve-sur-Lot was vroeger, door haar geografische ligging een belangrijke handelsstad. De oude brug uit de 13e eeuw, het la Fayetteplein en de Pujolspoort en Patrijspoort zijn de overblijfselen uit oude tijden. De stad heeft een beetje verwaarloosde historische kern en in de rest van de stad veel verkeer en drukte.

Het hooggelegen dorpje Pujols daarentegen is van ongekende schoonheid. Vroeger heel belangrijk dankzij de strategische ligging boven op de berg maar nu een schitterend middeleeuws dorp, gelegen tussen de stadswallen en daarbinnen schitterende oude pandjes, keurig gerestaureerd met vele kunstgaleries. Er is markt en vele lokale inwoners prijzen hier hun lokale producten aan. We mogen overal proeven. Het is erg druk maar oh zo gezellig. We slenteren door de smalle straatjes en bezoeken de diverse kunstgaleries en tuinen. We zien prachtige schilderijen op “stenen” en de kunstenaar legt uit dat deze op terracotta stenen geschilderd zijn. Prachtig. Als afsluiting drinken we nog een kopje cappuccino op het drukke terras. Onze elektrische vouwfietsen hebben weer goed dienst gedaan, want zo’n berg oprijden is met een gewone fiets alleen voor super getrainde fietsers te doen. En dat zijn we zeker niet!

Pujols - Saint-Jean-de-Luz


Als we wegrijden stoppen we eerst bij de supermarkt om boodschappen te doen, de kasten en koelkast zijn aardig leeg. We bezoeken de Auchan, een prachtige grote winkel waar je echt allerlei artikelen kunt kopen, van televisies, koelkasten tot de gewone levensmiddelen. We rijden het eerste stuk door velden met veel fruitteelt. Overal staan fruitkraampjes langs de weg. Later zien we veel wijngaarden (Buzet) en nog steeds overal veel velden met zonnebloemen afgewisseld met bossen. Het weer is omgeslagen en het zal ook de komende dagen wat minder worden. Goede dag om weer te rijden, we plannen het iedere keer goed! We rijden langs de kust en zien ontelbare dennen en eikenbomen. Na een stop in Moliets bij de bakker rijden we verder op de route Côte d’Argent, een weg met verschrikkelijk veel rotondes en weinig te zien. We passeren Bayonne en Biarritz en rijden door naar Saint Jean de Luz. We checken in op camping International Erromardie en kunnen nog maar kiezen uit slechts twee plekken. Het is vreselijk druk. We kiezen voor een plek, pal naast het restaurant maar aan het zwembad en jeu de boulesbaan.


We hebben het hier zo naar onze zin dat we een kleine week blijven. Het weer is wisselend. We geníeten van de bedrijvigheid op de camping want we zitten eerste rang. We zeggen ontelbare keren gedag als alle campinggasten ‘s morgens hun verse brood komen halen in het restaurant/winkel. Japie, onze grijze roodstaart papegaai vindt alle aandacht geweldig. We kunnen de jeu de boules verrichtingen en alle zwemactiviteiten vanuit onze luie stoel bekijken.


We wandelen regelmatig naar het strand om de verrichtingen te bekijken van de surfers in de ruige branding. Een strand verder zien we de paragliders van de hoge rotsen afspringen. Als een paar dagen later de zon weer gaat schijnen gaan we, over een prachtig aangelegd fietspad, met de fiets naar St Jean de Luz. Een leuk stadje met een gezellige markt.

Dit is echt een plek om tot rust te komen! Voor herhaling vatbaar.

Saint-Jean-de-Luz -  St-Jean-Pied-de-Port 75 km


Wat hebben we een leuke tijd gehad in St Jean de Luz en wat hadden we een leuke camping! Er lagen vier campings op een rij en op 1 camping na waren alle campings volgeboekt. Ondanks dat het naseizoen is, is het hier erg druk.

We nemen de route onder langs en binnendoor. Onze nieuwe TomTom doet het geweldig. Als we de stad verlaten rijden we al gauw in de bergen en komen we midden in een triatlon terecht. In dit gedeelte, Frans Baskenland, vind je typische stijl vakwerkhuizen, met meestal rode luiken. Heel bijzonder. We rijden naar Saint-Jean-Pied-de-Port, één van de bekendste vertrekpunten van de pelgrims route naar Santiago de Compostela. We zoeken een plekje op de kleine stadscamping. Omdat de beheerder alleen ‘s avonds een paar uur aanwezig is kunnen we pas later inchecken. We verkennen eerst het prachtige ommuurde stadje. Wat een drukte, de kleine steile straatjes zijn gevuld met pelgrims en geven het oude stadje een bijzondere sfeer. We klimmen naar boven naar de 17e eeuwse citadel en genieten van het prachtige uitzicht over het dal van de Nive en de omringende heuvels en bergen.

Op de camping hebben we leuke gesprekken met mensen die ofwel de route te voet ofwel per fiets doen. Je hoort vaak indrukwekkende verhalen wat mensen heeft doen besluiten om deze tocht te maken. Het sanitair op de camping is eenvoudig maar de sfeer is erg goed zodat we ook hier wat langer blijven.


St-Jean-Pied-de-Port - Lourdes60 km


We vertrekken op tijd. Het heeft vannacht geregend en de camping is erg drassig. Gelukkig hebben we alle stoelen gisterenavond binnen gezet. We rijden door de bergen en zien wéér die mooie rood/witte huizen met op de achtergrond de prachtige groene hellingen met daar weer achter de hoge bergen. We komen aan in Lourdes, een plaats waar we al eens eerder zijn geweest en toen veel indruk op ons heeft gemaakt.

We checken in op camping Sarsan en vinden een grote plek op het grasveld. Het is weer erg heet en de luifel brengt ons was verkoeling. Er is een klein zwembadje en een net sanitair gebouw.

Ook hier blijven we een aantal dagen waar we verschillende malen op de fiets het heiligdom bezoeken. Het is ongelooflijk hoeveel mensen hier zijn en aan de stroom van de bedevaartgangers lijkt geen einde aan te komen. Uit heel Europa, maar ook van daarbuiten, komen pelgrims naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes om er te bidden en te drinken van het bronwater van de grot waaraan heilzame kwaliteiten worden toegedicht.

Het is indrukwekkend om te zien hoeveel troost mensen vinden aan deze bijzondere plaats. Ook de lichtjesprocessie die iedere avond plaats vindt en waar duizenden mensen met hun kaarsen het grote plein vullen is mooi om mee te maken.

We bezoeken ook de “gewone” stad met gezellige terrassen, ver weg van de grote mensenmassa. Tussen de bezoeken genieten we van het heerlijke weer en de rust op de camping.

Lourdes - Carcassonne 253 km


Het is een prachtige dag, het belooft heet te worden vandaag. We hebben een lange rit voor de boeg. We rijden over, vaak smalle, bergweggetjes in een schitterend landschap. We hebben het idee dat onze nieuwe TomTom soms de weg afsnijdt want hij leidt ons vaak in dorpjes door (te) smalle straatjes terug naar de weg. Toch even de instellingen nakijken!😊

Na de lunch rijden we een stuk over via de A 64 ( geen tol). Wel lekker om even op de snelweg te rijden met een buitentemperatuur van meer dan 30 graden. Na het verlaten van de snelweg rijden we door glooiende heuvels met veel velden met uitgebloeide zonnebloemen. Op sommige velden zijn ze begonnen met het “ oogsten” van de zonnebloemen. Twintig kilometer voor Carcassonne zitten we opeens weer midden in de wijnvelden.

We checken in op camping la Cité in Carcassonne waar we een riante plek krijgen toegewezen.

Ook hier verblijven we enige dagen. We fietsen op een prachtig aangelegd fietspad door het park  naar de oude stad. En weer bewijzen onze onmisbare elektrische vouwfietsen hun dienst. We klimmen omhoog naar de ingang van de eeuwenoude vestingstad. De binnenstad is gerestaureerd en bijna volledig bewaard en daarmee de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen. We parkeren de fiets en slenteren door de steile, smalle straatjes. Veel winkeltjes en alle terrasjes op het plein zijn bezet door de vele toeristen. Er heerst een gezellige sfeer en juist doordat de afstand tot de camping en de oude stad op fietsafstand is het makkelijk om hier een paar dagen te vullen.

Carcassonne - Agde 120 km


Het is bewolkt vandaag maar we ontbijten toch lekker buiten. We rijden binnendoor naar de Middellandse zee. Deze kust is voor ons vrij onbekend. We rijden door uitgestrekte velden met wijnranken en zien dat de wijnoogst is begonnen want we zien enorm veel tractoren op de weg. Verder is het landschap niet zo interessant.

We checken in op camping de la Clape, een heerlijke camping om lekker te genieten van zwembad en strand. Echter de omgeving trekt ons minder zodat we na twee dagen weer verder rijden.

Agde - Vauvert 105 km


We rijden via Marseillan Plage en Sête. Rechts van ons de Middellandse zee en links van ons verschillende grote meren. We moeten dwars door Sête, ook wel het Venetië van de Languedoc genoemd. Het is een drukke stad en we staan dan ook meerdere malen vast in de file. We passeren de zoutmeren met vele flamingo’s en gaan op zoek naar de camperplaats in Palavas les Flots, een tip die we gelezen hebben op een van de camperforums. Helaas, de plek is overvol dus we gaan noodgedwongen op zoek naar een andere overnachtingsplek. We vinden een kleine camping, le Mas de Mourgues, prachtig gelegen in de Camarque.  Zoals op vele Franse campings is gedurende de siësta de receptie gesloten maar hier hangt een zeer klantvriendelijk briefje dat je mag aanbellen. De eigenaar opent de slagboom en laat ons binnen en zegt ons zelf een plekje te zoeken en later te komen inchecken. Wat een prima service.

De camping is nog vrij leeg, dus we hebben keuze genoeg uit de mooie ruime plekken. We kiezen een plek in de schaduw zodat onze Japie lekker buiten kan zitten en de camper langer koel blijft van binnen.

Tegen de avond is de camping gewoon bijna helemaal vol, ongelooflijk hoe snel dat kan gaan.

Tijdens ons verblijf fietsen we o.a. naar Aigues Mortes, een mooie fietstocht over aangelegde fietspaden langs het Canal du Rhône. Het 13e eeuws vestingstadje is enorm gezellig, kleine straatjes, leuke terrassen en vele winkeltjes. De terugweg is zwaar, het fietspad is geheel zonder schaduw en de felbrandende zon zorgt dat de temperatuur hoog oploopt.

Gelukkig geeft de schaduwrijke camping en het heerlijke zwembad voldoende koelte.

Ook maken we een fietstocht naar het nabijgelegen stadje Vauvert, waar we boodschappen doen bij de Lidl. Een prima plek om een paar dagen te genieten van de gezellige sfeer op de camping, het prachtige zwembad en de mooi aangelegde fietspaden.


Vauvert - Forcalquier  186 km


We rijden pas laat weg, richting Arles. We zien alleen maar wijn, wijn en nog eens wijnvelden. Wat boffen we toch, het is nog steeds prachtig weer. We besluiten een stop te maken in St Rémy de Provence, maar dat blijkt geen goed plan te zijn. We komen hopeloos vast te zitten in de stad omdat het markt is! We kunnen hierdoor ook geen parkeerplaats vinden dus we zijn genoodzaakt om door te rijden. Wat jammer!

Nadat we boodschappen hebben gedaan in Cavaillon zien we bij Taillades, gelegen aan de voet van de Luberon, een prachtig waterrad. Het is een mooi stadje, zeker een bezoek waard.

We rijden door naar Forcalquier en checken in op de gelijknamige camping. Forcalquier is een typisch Provençaals stadje, met een oud centrum en een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van het Romeinse rijk. Ook hier blijven we enige dagen, genieten van het prachtige weer, het zwembad en de bezoekjes aan het stadje.

De rust van deze relaxvakantie heeft me goed gedaan. Met mijn gezondheid gaat het inmiddels steeds beter zodat ik meer en meer kan genieten en steeds meer kan ondernemen.

Forcalquier -   Les Abrets 230 km


We rijden pas laat weg omdat we uitgebreid afscheid nemen van de leuke mensen op deze camping. De route voert ons door het prachtige heuvellandschap van de Provence, door mooie oude dorpjes en velden met pompoenen. Vandaag is het voor het eerst “minder” warm, slechts 22 tot 24 graden, heerlijk weer om te rijden. We passeren Sisteron, een stadje waar we al meerdere malen langs zijn gekomen, waar we foto’s van maken maar waar we nooit hebben kunnen parkeren zodat dit schitterend gelegen dorp voor ons een mysterie blijft. We nemen ons voor om de volgende keer een camping of camperplaats in de buurt te zoeken zodat we dit mooie plaatsje eens uitgebreid kunnen bezoeken.

We nemen de linkerroute van de Route Napoleon omhoog en zien veel fruitteelt. We lunchen net voor Grenoble en zien indrukwekkende hoge kale bergen. Nadat we de grote stad Voiron hebben gepasseerd zien we het landschap veranderen; glooiende velden en veel koeien.

We rijden naar camping le Coin Tranquille in Les Abrets, waar we zeer vriendelijke ontvangen worden op deze mooie vier sterren camping met twee prachtige zwembaden (waarvan 1 overdekt) en riante kampeerplekken.

Les Abrets - Beaune 205 km


Het is fris geweest, om niet te zeggen best koud! Voor de eerste keer deze vakantie zoeken we in de kasten naar de lange broeken. We rijden door oude boerendorpjes en passeren de Rhône. Op de meeste velden is de mais er af. Je kunt zien dat we wat noordelijker komen, de bomen verkleuren al in prachtige rode tinten, de herfst is in aantocht. We rijden via de D9, 975, 933 en passeren Bourg en Bresse. Het is prachtig rijden, weinig rotondes en weinig tot geen drempels in de dorpjes die we passeren. We checken in op de stadscamping van Beaune en hebben 1 van de laatste vrije plekken. We zijn verbaasd over de drukte op deze camping. Al vroeg in de middag komen de borden “complet” op de stoep staan. We hebben geluk dat we zo vroeg zijn gearriveerd.


Beaune is een prachtige stad, door sommigen de hoofdstad van de Bourgondische wijnen genoemd. Het centrum met de gezellige oude straatjes tussen de vestingsmuren is goed bewaard. Het meest bezochte bezienswaardigheid is Hospices (of Hotel-Dieu) van Beaune. Het voormalige ziekenhuis is gebouwd in 1443 en staat bekend om zijn prachtig dak, bedekt met kleurrijke tegels.

Wij beperken ons bezoek tot een film over wijnen in het VVV, het bezichtigen van de winkels en galeries in de gezellige straatjes en we gaan heerlijk uit eten op het terras midden in het dorp waar we genieten van typisch Bourgondische gerechten. Het eten is betaalbaar maar 9 euro voor een glaasje wijn is toch wel erg dik betaald! Zeker in zo’n wijngebied.

Ook hier blijven we enkele dagen en maken we mooie fietstochten over de Voies Verts naar de omliggende wijndorpjes. Heerlijk fietsen door de wijnvelden naar de pittoreske dorpjes waar het goed toeven én heerlijk eten is op de gezellige terrasjes. Wat een mooie plek om hier vakantie te vieren. Op de camping hangt een gezellige sfeer, veel jaarlijks terugkerende gasten die deze periode gebruik maken van de “uitverkoop” van de dure wijnen in de grote warenhuizen. Vooral de Engelsen komen hier massaal op af.

Beaune - Arlon  385 km


We rijden al vroeg weg en kunnen terug kijken op een superleuke tijd in Beaune. Voor herhaling vatbaar. Het is alweer schitterend weer. We hebben vandaag een lange rit voor de boeg van bijna 400 km. We rijden binnendoor, overal om ons heen uitgestrekte wijnvelden. Door de mooie zomer was de oogst vroeg dit jaar, alle druiven zijn al van het land. Er is ons verteld dat hier alles nog met de hand wordt geplukt. De “Route des grands Crus” loopt midden door het uitgestrekte wijngebied.

Vlak voor Dijon gaan de druivenvelden over in akkerbouw en industrie. De landweg gaat over op een snelweg. We passeren Langres, een prachtig oud stadje waar we op een eerdere vakantie overnacht hebben en rijden verder door het glooiend heuvellandschap. Tot onze verrassing komen we langs Goncourt, een supermooie camperplek waar we op onze allereerste camperreis  overnacht hebben. We besluiten hier te lunchen. Deze camperplaats is gelegen aan de (nog smalle) Maas. Vanaf de mooie picknickbanken heb je prachtig uitzicht op het water en de altijd grazende koeien. We eten op ons gemak en genieten van het heerlijke weer.

Na deze leuke onderbreking rijden we verder, tanken een klein beetje in Metz (want anders halen we Luxemburg niet 😊) en rijden we patsboem in de file. De eerste keer in zes weken!

Met veel vertraging checken we in bij camping Arlon, een drukke overnachtingscamping, die we meerdere keren onderweg als tip hebben doorgekregen van andere toeristen. De biefstuk moet hier heerlijk zijn!

Als we ons installeren zien we de een na de andere camper/ caravan binnenkomen, wat een drukte! De caravans kunnen aangekoppeld blijven staan, dus echt geschikt om te overnachten. We gaan op tijd naar het kleine restaurant en vinden nog een mooi plekje. Ook hier is het erg druk. We genieten van een een heerlijke maaltijd en een goed gesprek met onze tafelgenoten. Een leuke afsluiting van onze heerlijke vakantie!

Arlon - Boxtel 270 km


Onze laatste etappe! Het is erg koud geweest vannacht maar als we opstaan zien we weer een heerlijk zonnetje. We rijden zonder problemen of files naar huis waar we rond de middag arriveren. We kunnen terugkijken op een prachtige reis!